Imponerende tursuksess

« ... et strålende eksempel på hvordan et relativt lite prosjekt kan glede mange tusener. »
Leder
Friluftsrådets turprogram «Stikk Ut» har blitt en formidabel suksess. I går kunne vi fortelle om Evelyn Ødegård som i sommer har besøkt samtlige av de 125 postene på årets program. Etter en operasjon og kostholdsendring har Ødegård lagt om livsstilen totalt. – Stikk Ut har vært både inspirerende og motiverende, det får oss alle i godt humør. Det har betydd enormt mye for at jeg skulle komme meg videre i livet, forteller Ødegård.

«Stikk Ut»-prosjektet ble lansert i Molde i 2005, «Friluftslivets år», av daværende kultursjef Hugo Tingvoll. Den første «Stikk Ut»-sesongen kunne by på 10 turmål i Molde, med Skåla som den lengste turen. Målet var 6000 turgåere på de 10 postene til sammen. Da premiene ble delt ut på Molde rådhus i desember samme år, var det registrert over 25.000 besøk på de ti postene.

I år er elleve kommuner i vår region med på «Stikk Ut»: Aukra, Averøy, Eide, Fræna, Gjemnes, Kristiansund, Midsund, Molde, Nesset, Rauma og Tingvoll. I fjor var det mer enn 200.000 besøk på de 125 ulike turmålene og Friluftsrådet ser ikke bort fra at det i år igjen kan bli rekord.

I undersøkelse som Romsdals Budstikke gjorde blant sine lesere for noen år siden, kom det ikke uventet fram at vår stolthet over naturen var et fellestrekk ved oss. Gjennom reportasjeserien Kortreist har vi også fått møte begeistringen over naturopplevelser i vårt eget område. Ola Fremo, nytilsatt leder i Friluftsrådet, sier i et intervju at rådet har et samfunnsoppdrag og at naturen «har mye å bidra med, for det styrker både fysisk og psykisk helse å være ute». Fremo forteller at videreutvikling av tilbud «Stikk Ut» er en viktig del av hans nye jobb.

«Stikk ut» har gjort mye for folkehelsa allerede, og er et strålende eksempel på hvordan et relativt lite prosjekt kan glede mange tusener. Terskelen for å delta er lav, men det kan gjøres til en krevende innsats for den som ønsker å besøke alle turmålene. Og som Evelyn Ødegård sier i intervjuet; – Jeg er blitt vesentlig bedre kjent i nærområdet, «Stikk Ut» inviterer til nye opplevelser.