Så mye var altså lovnadene verd

«Statsråden skal vite at siste ord ikke er sagt i sjukehussaka»
Leder

I går fikk Helse Midt svaret de ventet på. Brevet fra helseministeren vakte oppsikt. Mens man jublet i Kristiansund, kom beskjeden som en knyttneve i magen på alle som håpet at regjeringa omsider skulle holde løftene om nytt sjukehus i Molde.

Så mye var altså lovnadene fra Arbeiderpartiet verd. Så mye var altså de demokratiske prosessene verd. Så mye var dyrt betalte utredninger fra SINTEF verd. Så mye var 80 millioner kroner i planlegging verd. Alt bare feies ned i en skuff når en statsråd tror hun skal kjøpe seg tid.

Vi deler kristiansundernes glede over å beholde føde- avdelinga. Vi håper også at det skal være både økonomisk og medisinsk forsvarlig å opprettholde dette tilbudet. Men i dag overskygges dette av at Moldes nye sjukehus i beste fall skyves minst åtte år ut i tid.

I løpet av to små A4-sider neglisjerer Anne-Grete Strøm Erichsen alle lovnader om nytt sjukehus i Molde og alt som har vært sagt om «at det skal ikke stå på penger». Her får ikke Molde ei krone ekstra. Helse Midt må sjøl finne fram de hundrevis av millioner man nå skal bruke på murpuss, sparkel og ventilasjon på gamle Lundavang. Alt mens vi ser at at helseministeren skyver problemene foran seg.

Hun er ikke fornøyd med konklusjonene til sine egne fagfolk i helseforetakene og kommer plutselig flagrende med nye krav til Helse Midt. Nå har hun kommet på at Helse Midt skal utrede å slå sammen Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal. Hva er det hun vil med dette? Bygge opp Trondheim og Ålesund og lage småsjukehus i Molde og Kristiansund? Legge ned i Molde og bygge fellessjukehus i Kristiansund? Eller på Høgset? Eller i Molde?

Ministeren hadde kanskje håpet at brevet skulle skape fred. I så fall tar hun sørgelig feil. Folk i Romsdal vil ikke finne seg i at de 1.100 ansatte og de titusenvis av pasienter ved sjukehuset i Molde kastes ut i ny usikkerhet. Så langt har Molde-miljøet stolt på faglige vurderinger og at fornuften så ut til å seire. Nå er det bare å brette opp ermene igjen og ta en ny fight. Siste ord er ikke sagt i denne saka.