LEDER TORSDAG 3. DESEMBER

Tapere og vinnere i budsjettforliket

Ble enige: Frp-leder Siv Jensen la sammen med Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Erna Solberg (H, t.h.) og Guri Melby (V) tirsdag fram avtalen mellom de fire partiene. Foto: Stian Lysberg, NTB 

Ikke lett å bli klok på hvem som politisk er vinnere eller tapere.

Leder


Det er i skrivende stund et døgn siden regjeringa ble enige med Frp om statsbudsjettet for neste år. Men fortsatt er det ikke lett å bli klok på hvem som politisk er vinnere eller tapere i denne budsjettavtalen. Utenfor politikkens møterom er det mer opplagt at noen er budsjettets vinnere.

Tirsdag kveld feiret Frp i Møre og Romsdal budsjettavtalen som en stor seier. – For Romsdal er budsjettforliket et stort løft. For det første får vi fjernet bompengeinnkrevingen på Tresfjordbrua. For det andre har vi fått gjennomslag for å fjerne sukkeravgifta og avgifta på sjokolade. Flere andre avgifter, blant annet på alkohol, settes også ned, sier fylkesleder Frank Sve i Frp til Romsdals Budstikke.

Før budsjettforhandlingene var Frps nestleder Sylvi Listhaug krystallklar på at det var uaktuelt for Frp at Norge skal ta imot 3000 kvoteflyktninger. Men regjeringa planlegger nå for å ta imot fra 3.500 til 4.000.– Vi erkjenner at vi ikke fikk gjennomslag på dette, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

For KrF er budsjettforliket vanskelig å selge inn som en seier, all den tid partiet måtte svelge en rekke kameler i partiets prinsippfaste holdning mot billigere alkohol. – Det var ikke KrFs prioritering, konstaterte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Trøsten er at KrF også har fått gjennomslag for at det hvert år skal bevilges én prosent av BNP til bistand. Og at Norge skal ta imot minst 3.000 kvoteflyktninger neste år.

I opposisjonen var det som ventet lite applaus for budsjettforliket, og syrligst var nok Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik: – I sum innebærer dette budsjettet kun at Siv Jensen og Frp rykker tilbake til start, gjennom å komme ned igjen på det avgiftsnivået som var da Siv Jensen tok over som finansminister i 2013.

Statsbudsjettets åpenbare vinner utenfor politikken er Stadt skipstunnel. 75 millioner kroner i oppstartsmidler betyr at tunnelen kan bli realisert kanskje allerede om seks år. Det skaper jubel langs kysten.