LEDER FREDAG 17. JANUAR

Følg med på barnas bruk av mobiltelefon

POPULÆRT: TikTok fenger de yngste på sosiale medier, men er også omstridt av flere grunner.   Foto: NTB scanpix

Som voksne trenger vi stadig å bli påminnet hvor viktig det er å engasjere oss

Leder

Barn bruker smarttelefon og sosiale medier på en måte som gjør at voksne må følge med. Først og fremst er det foreldre som skal ta ansvaret, men alle voksne rundt oppveksten til barna må være med.

Denne uka kunne NRK fortell om flere jenter ved en barneskole i Ålesund, som hadde lagt ut videoer av seg sjøl i undertøy i dusjen. De hadde blitt utfordret til å legge ut videoene på populære TikTok. Skolens rektor ber foreldre snakke med barna og respektere aldersgrensene for ulike sosial medier.

TikTok, tidligere Musically, er et sosialt medium hvor man lager og ser korte videoklipp. Ofte med dansing til popmusikk, miming, og humor. I en undersøkelse fra Kantar kommer det fram at én av tre 10 til 11-åringer bruker TikTok, Snapchat er den andre populære appen blant barn. Aldersgrensa er 13 år. Facebook og Instagram brukes mest av voksne.

I dagens avis kan du lese at også i vårt distrikt er både lærere og foreldre bekymret for hva barna skal oppleve og bli utsatt for på sosiale medier. En frykt som forsterkes av at det stadig kommer nye apper, hvor mange voksne ikke har kunnskap eller er til stede.

På en skole og i klassen vil det naturlig nok være ulike meninger blant foreldrene om hva barna skal ha tilgang til og hvordan bruk som er akseptabel. Mange foreldre opplever det som utfordrende å forby, når barna først har fått smarttelefon. Spesielt hvis presset om at ditt barn er «det eneste» som ikke har tilgang på noe.

Det er neppe mulig og å oppnå en felles grensesetting for alle foreldre og heimer om mobilbruk, sosiale medier, spill og aldersgrenser. Men vi tror det er viktig at temaet diskuteres forløpende i foreldremøtene og andre arenaer rundt våre barn. Som voksne trenger vi stadig å bli påminnet hvor viktig det er å engasjere oss i det våre barn gjør i sitt digitale liv.