LEDER ONSDAG 16. OKTOBER

Må slå ned på rasisme i fotballen

VARSLET DOMMEREN: De engelske spillerne varslet dommeren om rasistiske rop og tegn fra tribunen under kampen mot Bulgaria mandag kveld.   Foto: NTB Scanpix

Det som skjedde i Sofia er uakseptabelt, og må få konsekvenser

Leder

Rasisme er et økende problem i europeisk toppfotball. Mandagens EM-kvalifiseringskamp mellom Bulgaria og England vil dessverre bli husket på grunn av rasistiske rop og hilsener fra tribunen i Sofia. Like før pause sto kampen i Bulgaria i fare for å bli avbrutt på grunn av oppførselen til deler av hjemmepublikummet. Dette er ikke et enestående eksempel. Denne sesongen har det vært flere eksempler på at fotballkamper har blitt en arena for spredning av rasisme.

I idretten har man over tid jobbet mot rasisme. Kampanjer har vært viktige for å endre holdninger, og skape mer forståelse og toleranse. Samtidig ser man at fotballkamper i mange land har blitt en arena for dem som ønsker å spre rasistiske budskap. Dette er ikke ekte supportere, og alle deler av fotballen må slå hardt ned på slik aktivitet. De engelske spillerne fulgte prosedyrene da de under kampen gjorde dommeren oppmerksom på hva som skjedde på tribunen. Det er trist at man må ha slike prosedyrer i 2019. Samtidig er det bra å se at de blir brukt. Det som skjedde på tribunene i Sofia er uakseptabelt, og må få konsekvenser for arrangøren.

MFK spilte en av bortekampene i kvalifiseringen til Europa League for nesten tomme tribuner fordi at heimelaga Partizan var straffet for rasistiske tilrop fra tribunen. Tirsdag kveld var det kun barn som fikk slippe inn da Norge møtte Romania i Bucuresti. Også det var en straff på grunn av oppførselen til hjemmepublikummet under en tidligere kamp. Det er grunn til å spørre hva som mer det neste virkemiddelet UEFA skal ta i bruk i slike saker. Rasisme må få konsekvenser for landslag og klubber som ikke klarer å rydde opp i problemet. Konsekvensen med tomme tribuner må ikke utvannes ytterligere. Dersom supporterne ikke klarer å oppføre seg må det få en tydelig konsekvens for arrangøren og heimelaga.

Dette er ikke første gang at fotballen sliter med rasisme., Flere klubber i det som i dag er de største ligaene har tatt store oppgjør med sine supportere. UEFA må bidra til at man tar skikkelig tak i situasjonen. Fotballbanen skal aldri være en arena for rasistiske holdninger.