LEDER MANDAG 12. AUGUST

Et angrep på Norges viktige verdier

Må BYGGE TRYGGHET: Statsminister Erna Solberg og representanter fra regjeringa besøkte i går muslimske trossamfunn i Oslo. En moske i Bærum ble angrepet lørdag. 

I Norge er det religionsfrihet. Det er viktig at alle skal kunne føle seg trygge i sitt gudshus.

Leder

En 21 år gammel mann fra Eiksmarka er siktet for drap og forsøk på terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum lørdag ettermiddag. Før den siktete gikk inn i moskeen ble det publisert flere nettinnlegg i hans navn der kjente terrorister ble hyllet. Politiet sier søndag kveld at etterforskningen så langt støtter siktelsen om forsøk på terror. Den siktete ble pågrepet inne i moskeen. Han var bevæpnet, og skal ha hatt på seg en uniform og hjelm. På heimeadressen til den siktete ble hans 17-år gamle stesøster funnet død.

I Norge er det religionsfrihet. Det er en viktig verdi i vårt samfunn at alle skal føle seg trygge i sine gudshus. Handlingene til gjerningspersonen er et angrep mot moskeen og menigheten. Samtidig er det et angrep på en flere av de viktigste norske verdiene. Det er fint å se at folk tydelig markerer at alle skal ha lov til å utøve sin religion i fred, og at det kom støtteerklæringer fra mange trossamfunn. Samtidig er det viktig at statsministeren og justisministeren etter hendelsen snakker tydelig om muslimhat og rasisme som et samfunnsproblem. Vi må bekjempe muslimhat med kunnskap, sier justisminister Jøran Kallmyr. Det er viktig at sentrale politikere er tydelig på dette, og at det følges opp også i det politiske ordskiftet.

Foreløpig er det lite tilgjengelig informasjon om gjerningspersonen. I løpet av de neste dagene vil mer informasjon bli tilgjengelig. Det er viktig at man har en kritisk gjennomgang av hele hendelsen, og at man også ser om samfunnet kunne gjort mer for å avverge en slik situasjon. Hendelsen sprer frykt, spesielt blant muslimer. Angrepet skjedde i et gudshus under feiringen av eid, en viktig muslimsk høgtid. I Møre og Romsdal var det ekstra politiberedskap rundt feiringen denne helga for å trygge. De muslimske miljøene trenger støtte slik at tryggheten kan vende tilbake. Alle må snakke mer om hvordan man kan unngå at en slik hendelse skjer igjen. Og det må tas et tydeligere oppgjør mot rasisme og muslimhat.