LEDER TORSDAG 1. AUGUST

Slik skapte de en sosial møteplass

SNART SISTE SVELE: Det nærmer seg siste åpningsdag for ferjekiosken mellom Mordalsvågen og Solholmen. Med det blir den siste private ferjekiosken i Romsdal borte.  Foto: Eirik Heen

En ny, driftssikker ferje vil være viktig for befolkningen i Midsund. Samtidig vil mange savne den sosiale møteplassen rundt ferjekiosken.

Leder

I slutten av august er det slutt på den private ferjekiosken på Midsund-ferja. I snart 20 år har Ann-Elise Orseth (65) servert sveler og kioskvarer til reisende på sambandet. Årsaka til at drifta legges ned er at det skal settes inn ei ny, kioskfri ferje. Med det forsvinner det betjente serveringstilbudet. Orseth er en av de siste private kioskeierne på norske ferjer. Hun har gitt et sterkt bidrag til trivsel for folk på farten mellom kommunene Molde og Midsund.

I vår omtale av endringene skrev journalisten om ny ferje og nye tider. De betjente ferjekioskene har lang tradisjon i ferjefylket Møre og Romsdal. For mange er kaffe og svele et kjært reisefølge. På enkelte strekninger er de betjente kioskene erstattet med automater. Det gir et greit mattilbud til de reisende, men det blir samtidig ganske annerledes. Kiosken på midsundferja er en liten attraksjon. En ekstra grunn til å gå ned i salongen for å snakke med folk. Slik ble den også en sosial møteplass.

Det er ikke nødvendigvis slik at nystekte sveler er det viktigste for de reisende. Men når moderniseringen og effektiviseringen går sin gang er det på sin plass å anerkjenne den jobben som er gjort gjennom mange år. Mange har gode minner fra de betjente ferjekioskene, og følgelig vil den gode stemningen på Midsund-ferja bli saknet og snakket om. I mange år har Ann-Elise Orseth og hennes kolleger drevet en forretning litt mot strømmen uten hjelp fra konsern og store rammeavtaler.

De små uavhengige kjøpmennene blir færre, også utenfor de store byene. De som klarer å skape lønnsom drift i slike små virksomheter fortjener ekstra honnør. Ofte er det mer en økonomisk gevinst som er drivkrafta. Dette bør anerkjennes og støttes av lokalbefolkningen. Vi tror at ny, driftssikker ferje vil være viktig for befolkningen i Midsund. Samtidig vil mange vil savne den sosiale møteplassen rundt ferjekiosken.