LEDER FREDAG 26.7

Kortsiktig gevinst for bompenge-Frp

BRYTER UT? I august kan det hende at Frank Sve (t.v.) og resten av landsstyret ikke lenger stiller seg bak regjeringen og samferdselsminister Jon Georg Dale når det gjelder bompenger.  Foto: Richard Nergaard

Leder

Folkeopprøret mot bompenger i de største byene kan resultere i regjeringskrise. Fremskrittspartiet faller som en stein på riksmeningsmålingene, og fikk sin laveste oppslutning siden 1995 på målingen Kantar tok opp i juli. Kun 7,5 prosent av de spurte, ville ha stemt Frp. I løpet av et drøyt halvår har Fremskrittspartiet mistet oppunder halvparten av velgerne. De elendige meningsmålingene presser Frp. I juni møttes de fremste tillitsvalgte til ekstra landsstyremøte. Etter møtet ble det stilt seks krav fra landsstyret til partiledelsen. Fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal og partikollega Erlend Wiborg på Stortinget mener Frp må få mye større gjennomslag hos regjeringskollegene Venstre, KrF og Høyre for å fjerne bompengene enn samarbeidspartiene har vært villig til. Erlend Wiborg sier at det er 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjeringa til Erna Solberg. Frps nye krav har små sjanser til å bli akseptert.


Frps bompengekrise

Sve utløste krisemøte med Jensen

Et forslag Frank Sve stod bak ville sendt Frp ut av regjeringen om det ble vedtatt. Det uløste krisemøte mellom Sve og Frp-leder Siv Jensen.


Når flere partier er sammen i regjering, er absolutte krav og veto sjelden med på å styrke samarbeidet. Det er bare et drøyt halvår siden Frp forhandlet med Høyre, KrF og Venstre om en politisk plattform, kalt Granavolden-erklæringa. Frp har helt siden partiet kom i regjering i 2013, ivret for å få bygget mer veg, gjerne inn til de store byene. Grunnen til at Frp fikk de KrF og Venstre med på storstilt vegbygging, var at de to får noe igjen, i form av miljøpakker for byene der det legges inn mer penger til kollektivtrafikk og til å begrense biltettheten i byene. En typisk gi-og-ta-situasjon i politikken. Hvor forutsigbar blir politikken når Frp et halvt år etterpå vil ha omkamp om vegfinansiering, bypakker og bompenger?

I Frp ser mange trolig seg tjent med å gå ut av regjeringa på grunn av bompengeopprøret på grasrota. Gevinsten kan vise seg å bli kortvarig for Frp. Gir Frp fra seg nøklene til departementskontorene, kan det gå lang tid før nye Frp-statsråder få sjansen til å innta kontorene. De som har sett på Frp som ihuga bompengemotstandere, vil sikkert juble hvis Frp går ut av regjeringa, men hvem skal Frp støtte seg til i fortsettelsen for å få fjernet bompengene? Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV? Innad i Frp er meningene delte om regjeringssamarbeidet, akkurat som i KrF og Venstre. Frp har en historie som opposisjonsparti og protestparti. Kanskje er det en slik posisjon som passer partiet best, uforpliktende og uforutsigbart.