Leder, fredag 5. juli

Fjellfestivalen er noe mer enn koseturer

Naturglede for liten og stor: Norsk Fjellfestival starter søndag 7. juli, og er samlingspunkt for folk i alle aldre som setter pris på fjell og friluftsliv. FOTO: RAGNHILD BAKKE 

Festivalens viktigste bidrag er mulighetene for alle til å ha flotte naturopplevelser.

Leder

Søndag 7. juli starter Norsk Fjellfestival i Rauma med åpningsarrangementet på Den norske turistforenings hytte på Måsvassbu. Den ukelange festivalen arrangeres for 21. gang. Å invitere naturglade folk til festival år etter år, og få stor tilstrømming av folk, er ingen selvfølge i Festival-Norge med et stadig mer kravstort publikum. Det er all grunn til å berømme Norsk Fjellfestival for å ha klart å sikre posisjonen som det største enkeltarrangementet i landet for folk som setter pris på fjell og naturen.

Noe av suksessformelen for Norsk Fjellfestival er at den klarer å samle mennesker som søker de skarpeste fjellopplevelsene gjennom toppturer, og ha enklere turopplevelser som passer for familier og dem som ikke trenger å komme til de høyeste tindene for å oppleve gleden av å ferdes i naturen. Årets festival har arkitektur som tema, der turer og arrangement legges innom ulike hytter og kirker. Men festivalen er mer enn koseturer.

En festival uten et budskap og meningsutveksling, kan lett bli tannløs. Arrangørene av fjellfestivalen har fanget et tidsriktig tema når de inviterer til samtaler og debatt om urørt natur kontra utbygging og masseturisme. Denne sommeren har meningsbrytningene om det miljømessige fotavtrykket vært kraftigere enn på lenge. Lokalt i Rauma har planene om å bygge en pendelbane fra Åndalsnes sentrum opp til toppen av fjellet Nesaksla gitt næring til debatt om utbygging og tilrettelegging av naturopplevelser for massebesøk. Når stadig flere også vil gå Romsdalseggen og oppleve fjelltoppen Kirketaket vinterstid, dukker spørsmålene opp om hvor mye naturen tåler. Debattene fjellfestivalen inviterer til, bidrar til at folk får et mer bevisst forhold til hva de gode naturopplevelsene er.

Det viktigste bidraget fjellfestivalen gir, er at det skapes et fellesskap for både barn og voksne, og viser at det er tusen muligheter for å gå på tur og ha flotte naturopplevelser uansett hvilket ferdighetsnivå du er på eller hvor langt du vil gå. Denne grunnfilosofien må Norsk Fjellfestival aldri gi slipp på.