LEDER TORSDAG 13. JUNI

Bærekraftig når alle skal ut på tur

TRAPPER OPP: Mange vil oppleve spektakulære fjellturer. Men stort besøk, krever god tilrettelegging, som her i Midsund.  Foto: Iver Gjelstenli

Bekymring over natur som slites ned, over forsøpling og køgåing i fjellet

Leder

Ingen fritidsaktivitet er for øyeblikket så i framgang som friluftsliv og fjellturer. Veksten har vært formidabel de siste åra, og fjellvandring er den turistaktiviteten i verden som øker mest viser en trendundersøkelse fra Adventure Travel Trade Assosciation. Når det til og med blir kø opp til Mount Everest forteller det sitt.

Vårt distrikt er vel kjent med utviklinga. Både vi og besøkende har blitt storforbrukere av den praktfulle naturen som omgir oss. Samtidig har det nærmest konstant vært tilrettelegging av fine stier, bruer, turveger og trapper. Det er vel knapt ei bygd i Romsdal som ikke de siste åra har oppgradert en tursti med gapahuk og tilhørende herligheter.

Erfaringen er den samme overalt. Med bedre tilrettelegging øker også besøket. Vi så det allerede da turvegene i Moldemarka ble utbedret fra 1990-åra og utover. I dag er det trolig mange hundre for ikke å si tusen mennesker i marka hver eneste dag. Tross det store besøket er det jevnt over fin tilstand på de mange turmulighetene. Men det har krevd og krever en stadig oppgradering av stier og løypetraseer.

Romsdalseggen og trappene i Midsund er eksempel på ettertraktete fjellturer som tiltrekker seg stort besøk allerede og hvor det etter all sannsynlighet vil øke i åra framover. Fjellinteressen og turlysten er bra for folkehelsa. Vår vakre natur er attraktiv for turister. Det gir og kan gi flere inntektsmuligheter til lokalsamfunn i distriktene. Så langt er alt såre vel.

Men over hele Norge er det også bekymring over natur som slites ned, over forsøpling og køgåing i fjellet. Drømmen om det uberørte erstattes av frustrasjon. Det er verken bra for helsa eller særlig god reklame for naturskjønne Norge.

God tilrettelegging vil både skåne naturen, lede økt trafikk inn i samme trasé – og samtidig gi mulighet til å oppleve det ville og uberørte så mange har lyst til å se og kjenne på. Men det krever både offentlig innsats og mye god dugnad. Det vet vi fra de vellykkete eksemplene rundt oss.