LEDER ONSDAG 29. MAI:

Viktig avklaring fra toppen av Ap

Vil bygge: Partileder Jonas Gahr Støre er klar på at fellessjukehuset skal bygges som planlagt. Dette er et sterkt styringssignal til kolleger i hele Møre og Romsdal.   Foto: NTB Scanpix

Uttalelsene til Jonas Gahr Støre forplikter, og er et klart signal til lokalpolitikerne før valget.

Leder

Det ble uro i fylket da Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i april skapte ny usikkerhet rundt byggingen av det vedtatte fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Vinje Aurdal hevdet at økonomien i helseforetaket var pressa fordi at det skal bygges nytt sjukehus i Molde. Videre stilte hun spørsmål rundt timingen av prosjektet. Vinje Aurdal er oigså nummer tre på partiets fylkesliste. Partikolleger og politiske motstandere reagerte på utspillet. Blant dem som reagerte sterkt var ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Molde, Sidsel Rykhus.


Støre vil ha sjukehuset bygget etter planen

– Ap er for at det skal komme nytt sjukehus som planlagt. Det sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Han forventer at Helse Midt holder oppe framdrifta.


Mandag var Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på besøk i Ålesund. Ifølge Sunnmørsposten var partilederen klar på at han ikke støtter Ålesund-ordførerens utspill om utsettelse av det nye sjukehuset. Støre sier til avisa at Arbeiderpartiet forutsetter at Helse Midt holder oppe framdrifta, og at Helse Midt må ta ansvar for styringa. Dette er et standpunkt som stemmer med vedtak fra partiets fylkeslag i Møre og Romsdal. Likevel er det en viktig avklaring fra partilederen. Uttalelsene til Jonas Gahr Støre forplikter, og er et klart signal til partiets lokalpolitikerne før valget.

Det har de siste månedene vært mye diskusjon rundt hva som er årsakene til de økonomiske utfordringene i helseforetaket. Enkelte aktører, blant dem ordfører Vinje Aurdal, har fremholdt at helsekuttene kommer for at man skal rydde plass til det nye sjukehuset. Dette er etter vårt syn ikke riktig. Det skaper uro at denne påstanden gjentas uten at den underbygges ytterligere. Økonomidirektør Heidi Nilsen i Helse Møre og Romsdal sier til Romsdals Budstikke at hovedårsaken er at foretaket over mange år ikke har klart å tilpasse seg de økonomiske rammene som er gitt fra Helse Midt-Norge.


Ålesund-ordfører:

– Vent med det nye Molde-sjukehuset

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal mener det nye fellesjukehuset i Molde må settes på vent.


Det er verdt å merke seg at Jonas Gahr Støre samtidig sier til Sunnmørsposten at helseforetaket burde fått bedre økonomi fra Stortinget, og at dette ansvaret hviler på helseministeren. I april meldte regjeringa at de vil legge til rette for nye sjukehus-investeringer med bedre lånebetingelser.


Kjølmoen: SNR må heller realiseres så kjapt som mulig

– Det var vi i Arbeiderpartiet som først gikk inn for å bygge et felles sjukehus, sier fylkeslederen i Arbeiderpartiet.