En kraftig vekker fra MFK-spissen

KLAR TALE: Før serierunden snakket Ohi Omoijuanfo om rasisme i Norge. Han budskap bør være en vekker for dem som tror at dette ikke er et problem i Norge.  Foto: Martin Brøste

Ohi Omoijuanfo gir et viktig bidrag til samfunnsdebatten ved å fortelle om sin opplevelse av rasisme

Leder

MFK-spiller Ohi Omoijuanfo mener rasisme er et problem, også i Norge. I lørdagens utgave av Romsdals Budstikke tar fotballspilleren et oppgjør med det han mener er rasistiske holdninger. Han føler at folk i Norge for lett tenker at rasisme ikke skjer i og rundt norsk fotball. Spilleren, som har flere aldersbestemte landskamper for Norge, har sjøl opplevd rasisme. Han viser spesielt til ordskiftet i sosiale medier og kommentarfelt på nettet.

Rasisme er uakseptabelt, og har sjølsagt ingen plass i idretten. Dessverre har problemstillingen igjen blitt mer aktuell. Klubber, forbund og ideelle organisasjoner har over tid jobbet godt med forebyggende arbeid. Samtidig har det vært flere tilfeller av rasisme i fotballen denne vinteren. Flere engelske landslagsspillere reagerer sterkt på tilrop og lyder fra tribunen under bortekampen mot Montenegro i mars. Tottenham-spiller Danny Rose sa sist uke at han gleder seg til å legge opp. Også andre internasjonale profiler har gått ut med sine historier.

I idretten er man avhengig av gode forbilder. Ohi Omoijuanfo gir et viktig bidrag til samfunnsdebatten ved å fortelle om sin opplevelse. Vi tror dessverre han har rett i sin beskrivelse. Skal man komme videre må man snakke åpent om det som er vanskelig. I idretten, og samfunnet for øvrig, skal vi ikke akseptere nedsettende kommentarer på grunn av bakgrunn, hudfarge eller seksuell legning. Ohi understreker noe viktig når han påpeker at det er den som rammes av kommentarer som skal avgjøre om det som blir sagt er greit eller ikke.

I Premier League ble kampen mot rasisme markert gjennom serierunden i helga. Det er nok mange som skulle ønsket at slike markeringer ikke var nødvendige, men det er de dessverre. Gjennom slike markeringer skaper man oppmerksomhet rundt et stort samfunnsproblem. Dert gjør det lettere for alle å si fra om opplevelser som ikke oppleves som greie. Noen enkeltspillere tar belastningen ved å gå ut og fortelle om sine opplevelser. De skal vite at de har alle som er glade i fotball i ryggen.