LEDER ONSDAG 3. APRIL

Fortsatt en hodepine for Arbeiderpartiet

Stridstema: Ap sin utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt (bildet) er imot at Norge skal signere FN-forbudet. AUF og flere fylkeslag er for. Arkivfoto.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I dag, som for 40 år siden, er atomvåpen en vanskelig sak for Ap.

Leder

8 av 10 Ap-velgere støtter atomvåpenforbud, det viser en ny undersøkelse på vegne av Norsk Folkehjelp. Ifølge undersøkelsen er velgerne klart enige med ungdomsorganisasjonen AUF, som vil at Norge skal signere FN-traktaten om et forbud. 7. juli 2017 vedtok FN en historisk avtale som forbyr atomvåpen. Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) ble tildelt Nobels fredspris 2017 for sin innsats for forbudet.

Men i begynnelsen av mars sa Stortinget, med støtte fra Ap, nei til å signere FN-traktaten. Argumentet, både fra regjeringa og Arbeiderpartiets stortingsgruppe har vært at støtte til forbud vil være et brudd med våre forpliktelser i Nato. Til helga samles Ap til landsmøte, og saka vil garantert bli tatt opp igjen.

Striden om atomvåpen har i hele etterkrigstida vært vanskelig for Ap. Da Gerhardsen i sin berømte tale på Kråkøy i 1948 tok oppgjør og brudd med kommunismen, valgte også partiet og Norge klart side med USA og etter hvert Nato i det som ble en lang og kald stillingskrig. Siden da har spørsmålet om atomvåpen skapt vedvarende indre stridigheter i Ap.

Påska 1961, like før Ap sitt landsmøte, kom den første store mobiliseringen mot atomvåpen i Norge. «Protest mot atomvåpen – de 13» var en norsk kampanje som fikk titusener av mennesker ut på gatene i protest mot kjernefysiske våpen. I Arbeiderpartiets ledelse, var det derimot frykt for at det var flere med kommunistsympatier blant de 13 frontfigurene i kampanjen.

Protestene i 1961 var forløpet til organisasjonen «Nei til atomvåpen» som preget Norge de neste tiårene. Det toppet seg i 1979, da Nato ville plassere ut kjernefysiske raketter i Europa og samtidig forhandle med Sovjetunionen om atomnedrustning. Et vedtak som skapte mer vondt blod mellom fløyene i Ap.

I dag, som for 40 år siden, er atomvåpen en vanskelig sak for Ap når partiet samler seg til landsmøte før påska 2019. En rekke fylkeslag og AUF ønsker at Norge skal signere FN-traktaten om et forbud – som første NATO-land. Det vil i tilfelle være en historisk kursending for ørnen i norsk politikk.