LEDER LØRDAG 9. MARS

På høg tid med digitalt førerkort

FRAMSKRITT: Til høsten kan du kanskje slippe å ta med deg førerkortet når du kjører i Norge. Det holder at du har gyldig førerkort-app på mobilen.  Foto: Øyvind Brunvoll

Det føles meningsløst å betale gebyr for å ha glemt et plastkort.

Leder

Har du fått 500 kroner i gebyr for å ikke ha med deg førerkortet på en liten kjøretur? Nå kan det bli slutt på det. Vegdirektoratet sender nå ut på høring et forslag om regelendringer som gjør det mulig å få digitalt førerkort på mobilen. Hvis alt går som planlagt, vil den nye ordningen kunne tre i kraft allerede til høsten.

Det er på høg tid at dette digitaliseres. Det føles meningsløst at man skal måtte betale dyrt for å svippe unger på trening eller når man skal en snartur i butikken. I den digitale tid vi lever i blir det pedagogisk vanskelig å forklare at man skal straffes med gebyr bare fordi plastkortet ikke ligger i lommeboka. Politiet burde uansett raskt kunne finne i sine system at du som sitter bak rattet faktisk har et godkjent førerkort.

Vi har stort sett mobiltelefonen med oss overalt, og det gjør hverdagen litt lettere for alle å kunne ha førerkortet på en app på mobilen – sammen med parkeringsapper og andre bilrelaterte tjenester. Det meste blir digitalt, og Statens vegvesen har også kommet opp med flere andre nye digitale løsninger som gjør det lettere for brukerne.

Det ligger sjølsagt en del arbeid bak en digital løsning for en personlig eiendel som førerkortet. Brukerne skal være trygge på at det digitale kortet fungerer og at det ikke kommer på avveie. Nye personvernregler er også et nødvendig rammeverk for et digitalt førerkort.

Fortsatt vil det være nødvendig å ha det fysiske førerkortet tilgjengelig. Det digitale førerkortet vil kun gjelde i Norge – i utlandet vil det ikke hjelpe å vifte med mobiltelefonen om du stoppes av politiet eller skal hente leiebil. Men på sikt vil vi tro en slik digital løsning vil tvinge seg fram også i EU-området. Og fortsatt kreves legitimasjon flere steder også i Norge. Vil en app på mobilen kunne fungere som gyldig legitimasjon? Uansett hilser vi det digitale førerkortet velkommen. Og så får statskassa finne andre måter å dekke de inntektene som 500-kronersgebyrene har generert.