LEDER TORSDAG 7. MARS

Beredskap tilpasset klimaendringene

Vil ha økt beredskap: Redningsarbeidere fra Røde Kors graver etter en person i et snøskred på Finse under en øvelse.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Resultatene av klimaendringene blir nå også mer synlige hos oss

Leder

Tross noen kalde dager akkurat nå, har våren tjuvstartet mange steder. Pollenallergikere har allerede merket det. Det er ikke så rart, siden vi hadde en rekordvarm februar og generelt har hatt en mild vinter. Allergisesongen kan bli også bli ille grunnet ekstremvarmen i fjor sommer. Varmen gjorde at flere vekster har samlet opp store mengder blomsterstøv.

I februar i år satte fem fylker varmerekord i februar. Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland, fikk nye rekorder. Store deler av vestlige Europa fikk kjenne på usedvanlige milde februardager. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sier til NRK at han ikke er i tvil om at norske varmerekorder står for fall i et mye raskere tempo enn tidligere.

Enkeltstående varme vinterdager er ikke noe bevis på menneskeskapte klimaendringer. Men stadig hyppigere værrekorder og nye værfenomen bekrefter det vitenskapen har fortalt i lang tid. Resultatene av klimaendringene blir nå også mer synlige hos oss.

Røde Kors slår fast at klimarelaterte hendelser preger hjelpeorganisasjonens innsats i Norge mer og mer. «Året som satte oss på prøve» heter Røde Kors sin ferske hendelsesrapport for 2018.

Her viser organisasjonen at de deltok i over 1.700 aksjoner og mange av disse kan relateres til klimaendringer. Blant annet en firedobling av antall skredhendelser der mennesker var involvert i løpet av fjorårets første to måneder. Samme år brøt det ut dobbelt så mange skogbranner som året før. – 2018 har vist oss at klimaendringer utfordrer den lokale beredskapen og våre frivillige i Norge på en ny måte. Beredskapen settes på prøve, sier president i Røde Kors, Robert Mood, til NTB.

Er beredskapen i Norge tilpasse endringene som vi vet kommer? Det er først og fremst et spørsmål som regjeringa, fylkene og kommunene må svare for. Vi er på veg mot en langt mer uforutsigbar hverdag.