LEDER MANDAG 11. FEBRUAR

Drivkrafta som kan splitte KrF for godt

Uenigheten holdes varm: Knut Arild Hareide holdt lørdag tale på møtet i nettverket «Drivkraft» som ønsker at KrF samarbeider med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om regjering.   Foto: NTB Scanpix

Uforsonlighet har blitt kjennetegn på KrF.

Leder

Hvor lenge kan et parti slites så kraftig med indre strid som vi ser Kristelig Folkeparti gjør, før partiet rakner? Helt siden daværende partileder Knut Arild Hareide i september avslørte at han ville anbefale KrF å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har splittelsen i KrF overskygget enkeltsakene partiet prøver å nå velgerne med.

Det nystarta kristendemokratiske nettverket «Drivkraft» hadde sin første konferanse i Oslo lørdag. «Drivkraft» omtales som et nettverk av personer på rød side i KrF som ser et samarbeid med Arbeiderpartiet og venstresida i norsk politikk som den beste vegen å gå. Hovedtaleren på «Drivkraft»-samlinga var Knut Arild Hareide. Han avviser at et nytt parti kan springe ut fra dette nettverket. Hareide sa under konferansen at avgjørelsen det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen tok 2. november om å forhandle med Erna Solberg om plass i regjeringa, ikke var et valg for evigheten. Sterke krefter i KrF har altså organisert seg med ett mål for øye: Ta partiet ut av Solberg-regjeringa og søke samarbeid med Jonas Gahr Støre.

Det store flertallet i KrF er enig om én ting: Partiet får mer igjen som å være i regjering enn å stå utafor. Starten på regjeringssamarbeidet med Høyre, Venstre og KrF har ikke vært preget av entusiasme, snarere av defensive forklaringer om hvorfor forhåpningene om å endre abortloven ikke ble innfridd. Den røde leiren i KrF synes ikke det er noen krise om regjeringssamarbeidet havarerer og Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad må ta partiet ut av regjering. Den blå leiren beklager på sin side ikke at Knut Arild Hareide er ferdig som partileder. Uforsonlighet har blitt kjennetegn på KrF. Partiet kan ikke klage på lite omtale og medieinteresse, for partiet har vært i rampelyset hver uke siste halvåret. På meningsmålingene sliter KrF. Nettstedet pollofpolls.no viser hvor hard medfart KrF kan få ved høstens kommunevalg. Ved valget i 2015 fikk KrF 286 representanter i kommunestyrene på Vestlandet. Målingen i uke 9 i år viste at KrF ville mistet over halvparten av kommunestyremedlemmene, og sittet igjen med 133 på Vestlandet, hvis det var valg nå. I Møre og Romsdal stemte 8.634 velgere på KrF ved siste fylkestingsvalg. Hvor mange velgere som er overbevist om å stemme KrF i høst, er like usikkert som partiets vegvalg i tida som kommer.