LEDER ONSDAG 9. JANUAR

Ildsjeler hjelper vinteren og skifolket

Mot alle odds: Over 100 gutter og jenter fra hele fylket kunne gå kretsrenn under gode forhold på Skaret – takket være god innsats av Skaret Skisenter og MOI.   Foto: MOI

Klimaendringene lover ikke veldig bra for dem som er glade i skisport.

Leder

Norske ildsjeler ble i helga hyllet med stående applaus på Idrettsgallaen i helga. Gode kandidater fra hele Norge ble trukket fram, og vinneren fra Finnmark takket for hyllesten med å si at hun regnet med at applausen gjaldt også alle de ildsjelene som hver dag hele året ofrer tid og penger på å legge forholdene til rette for at barn og unge skal få drive idrett.


MOI og Skaret skisenter arrangerte kretsrenn «uten» snø

Slik klarte ildsjelene å lage skiløype i regnværet

De trodde det nesten ikke sjøl, men søndag arrangerte MOI skirenn på Skaret uten et eneste ekte snøfnugg. Selve løypa ble laget av to mann i løpet av 35 effektive timer.


I helga skulle det være kretsrenn i langrenn på Skaret. Problemet var bare at det ikke var ei snøfille å se. Likevel klarer ildsjelene i Skaret Skisenter og MOI å få til løyper. Over 100 gutter og jenter kunne stille til start mot alle odds etter en lang periode med pøsende regn og 7–8 varmegrader. Asfalten som ble lagt med tanke på rulleskitrening på sommeren, gir også fordeler på vinteren. Nå lar det seg lettere gjøre å kjøre ut kunstsnøen over et stort område. Den første sløyfa som ble preparert i vinter var på 700 meter, og etter hvert hadde man klar en sløyfe på 2,5 kilometer.

Skaret Skisenter har produsert snø i store mengder, og klart å lagre den på en god måte. MOI har preparert løypene, og dermed kunne langrennsløpere fra hele fylket utøve idretten sin.

Vi bor i et område som har uforutsigbare værforhold. Sjøl om vi mange år har snørike vintre, kan det de to neste åra være nærmest bart. Som NM-arrangører har MOI opplevd å måtte flytte NM til Bjorli på grunn av snømangel – bare for å se at det legger seg en meter snø på Skaret mens NM-arrangementet går på lånt sted. Klimaendringene indikerer at vi får mildere vintre med mye nedbør – litt slik som januar har startet i år. Det skaper trøbbel for vinteridrettene på våre kanter.

Om skisporten skal overleve, må man hjelpe værgudene i perioder. Og da trengs kompetanse, økonomi, mange ildsjeler og godt samarbeid. Det var en god prestasjon å få gjennomført skirennet på Skaret i helga. Og det er viktig at man klarer å holde på treningsforholdene for de ivrigste løperne. Så får vi håpe natursnøen kan legge seg og gi også turgåerne mulighet til å finne fram skiene utover vinteren.