ONSDAG 2. JANUAR

Flere kunne trenge en klok konge

TALTE: Kong Harald holdt igjen en god tale til folket nyttårsaften. Han oppfordret folk til å møte meningsmotstandere med respekt.  Foto: NTB scanpix

Det er et sterkt behov for internasjonalt samarbeid i viktige spørsmål.

Leder

Ved inngangen til et nytt år er det tradisjon at statslederne holder taler som sier litt om det som har skjedd det siste året og som viser litt retning for det nye året. I Norge taler Kong Harald nyttårsaften, mens statsministeren taler 1. nyttårsdag.

Kongens budskap var enkelt og klart: «Vi må oppføre oss ordentlig mot hverandre». Om alle hadde fulgt det enkle rådet, hadde vi sluppet den rope- og skrikekulturen som har vokst seg fram i det offentlige ordskiftet. Dette var også tema for den britiske dronningen i hennes nyttårstale.

Kong Harald trakk også fram nødvendigheten av å finne internasjonale kompromiss for å bevare naturen. Tysklands statsminister Angela Merkel snakket i sin nyttårstale også om klimautfordringene og behovet for et sterkt internasjonalt samarbeid.

I Russland har president Vladimir Putin istedenfor tale sendt brev til andre statsledere – som presidentene i Tyrkia og Syria – og USAs president Trump. Han er klar for nye samtaler for «å sikre strategisk stabilitet og internasjonal sikkerhet». Trump på sin side er mer opptatt av å fortelle hva han sjøl har oppnådd så langt i sin presidentperiode. Og han vil presse gjennom viljen sin for å oppnå enda mer. Han har ikke flertall for å bygge den omstridte muren mot Mexico, og han nektet å skrive under på en budsjettavtale som ikke inneholdt 5 milliarder dollar til muren. Dermed måtte 350.000 statsansatte forlate arbeidsplassene sine, mens ytterligere 450.000 jobber uten å få utbetalt lønn.

Da demokraten Elisabeth Warren i helga kunngjorde at hun ønsket å stille som presidentkandidat, ville ikke president Trump kommentere nyheten med annet enn at «dere får høre med psykiateren hennes».

I prinsippet er republikk en riktigere styreform enn et monarki der monark-tittelen går i arv. Men når vi hører enkelte presidenter tale, kunne vi av og til ønske at de hadde en klok konge eller dronning som korrektiv.