LEDER FREDAG 28. JANUAR

Sjøl det beste varsel gir ingen garanti

RASTATT: Sist vinter ble en gruppe skiløpere tatt av ras ved Nonstind i Måndalen/Innfjorden-fjella. Det gikk heldigvis bra, og bare utstyr gikk tapt.   Foto: Eirik Heen

Snøskred kan oppstå, uavhengig av varsel, utstyr og gode forberedelser.

Leder

Mens snøen mer eller mindre har forsvunnet i lavlandet rundt oss de siste dagene, kan situasjonen være helt annerledes i høgfjellet. Noen steder i Norge er det betydelig skredfare nå. I vårt område melder yr.no i skrivende stund om moderat skredfare i fjellet, men det kan forandre seg på kort tid.

Aldri før har så mange mennesker brukt fjellet til rekreasjon og glede. Topptur på ski har blitt den nye folkeidretten i vårt distrikt. Utstyr til toppturer lå helt sikkert under mange juletrær. Når mildværet gir seg og vinteren kommer på ny, vil mange igjen få oppleve gleden av praktfull natur i fjellheimen vår. Det er bra. Men den nydelige naturen kan også være farlig under gitte omstendigheter.

Det er ingen dramatisk økning i skredulykker i Norge, til tross for at så pass mange flere går toppturer i terreng som kan være skredfarlig. Noe av forklaringen kan være at utstyret vi bruker er bedre enn noen gang.

Klær, ski, skredutstyr og gode varslinger gjør det tryggere – men på en måte også farligere for den som skal til fjells. For erfarne fjellfolk vet at snøskred kan oppstå, uavhengig av varsel, utstyr og gode forberedelser.

Forrige vinter hadde vi merkelige snøforhold mange steder. I fjella her var forholdene var så uvanlige at skredekspertene advarte om at sjøl erfarne fjellfolk kunne bli lurt. Det gjorde at mange tok det riktige valget og heller oppsøkte områder med mindre skredfare. Men andre steder i landet medførte snøras tap av menneskeliv – denne vinteren også.

De kommende dagene er det meldt mildt vær i vårt område, og neppe forhold til den store skiutfarten. Men når vinteren kommer tilbake, vil mange av oss oppsøke fjella. Vi håper at kunnskap og respekt for fjellet skal gi oss en vinter uten alvorlige skredulykker.