LEDER MANDAG 24. DESEMBER

Omtanke for andre koster så lite

DEN GLADE HØYTIDEN: Julaften er dagen vi vier hverandre ekstra oppmerksomhet. Heidi-Beathe Sødahl er blant dem som har omtanke for at andre skal ha det godt i jula.  Foto: RAGNHILD BAKKE

Denne jula blir rikere når vi viser ekstra omtanke for andre.

Leder

Julaften er gledens dag. I ukevis har vi forberedt julefeiringen og sett fram til høytiden. Dette er dagen vi vier hverandre ekstra oppmerksomhet, med gaver, god mat og samvær. Mange har reist langt for å komme heim til sine nære og kjære og feire jul. Familieband og vennskap verdsettes høyt.

Mange fortjener ekstra oppmerksomhet fordi de har omtanke for andre. Vår julehilsen går til dem som steller i stand jul til noen som er alene. Frelsesarmeen på Åndalsnes kan stå som forbilde; der har invitasjon gått ut til alle som ønsker å ha noen å feire jul i lag med. I år blir det fullt hus i Frelsesarmeens julepynta sal når julemiddagen serveres. Julehilsen går også til de mange som har pyntet og skapt hygge på institusjonene i alle kommunene og på sjukehusa. I kirkene bidrar flere med sang og musikk, og skaper en høytidsstemt ramme rundt formidlingen av det kristne budskapet. De fortjener også en julehilsen.

Jula er også tid for omtanke. De fleste voksne sender julehilsen på papir eller elektronisk som tekstmelding eller Facebook-hilsen til nære og venner. Noen tar mobiltelefonen og ringer til kjære og nære. Kanskje vi også ringer til noen som er alene i jula? Sånn blir jula også omtankens høytid.

Omtanken angår også forholdet til barna. Vi slutter oss til oppfordringen måteholdsorganisasjonen Av-og-til har til oss voksne: Vis omtanke i omgangen med alkohol. Jula skal ikke være ei tid da barn føler angst, skyld og skam fordi voksne er beruset. Ingen barn har fulle foreldre på ønskelista. Omtanken for barna koster så lite, men betyr så mye for at også barnas jul skal være preget av trygghet og glede.

Vi har ulike juletradisjoner. Vi samles rundt bordet med julemat, har juletre, møtes i familiesammenkomster, lytter til julemusikk og har bedre tid til å være sammen. Felles for alle er ønsket om at jula skal være den glade høytiden. Denne jula blir rikere når vi viser ekstra omtanke for andre. Vi ønsker deg, kjære leser, ei god, fredfylt jul!