LEDER FREDAG 14. DESEMBER

Forhandlinger med dystert bakteppe

Krever handling: Den store klimamarsjen i Brussel ble holdt samme dag som klimakonferansen COP24 startet i Polen.  Foto: AP / NTB scanpix

Den føyer seg i rekka av dystre klimarapporter denne høsten. .

Leder

I dag skal klimaforhandlingene i polske Katowice etter planen avsluttes. Om forhandlerne kommer fram til en avtale etter 14 dager er fortsatt usikkert i skrivende stund. Håper har vært å få på plass et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

Regelverket regnes som svært viktig for å sikre at den internasjonale klimaavtalen blir effektiv. Avtalen inneholder en rekke overordna ambisjoner, men færre konkrete detaljer om hvordan målsettingene skal realiseres.

Både bokstavelig og i overført betydning har forhandlerne et dystert bakteppe i Katowice. Byen er i hjertet av Polens viktigste kullregion. En energikilde som de fleste forskere stempler som svært skadelig for vårt klima. Men enda mer alvorlig er alle dystre rapporter som følger de krevende forhandlingene.

En ny rapport fra FNs klimapanel beskrev omfattende klimaendringer som kan ramme mange land, sjøl hvis oppvarmingen begrenses til 2 grader. Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har advart om at tida er i ferd med å renne ut hvis ødeleggende og irreversible klimaendringer skal unngås. Og i går kom en rapport som viser at 2018 blir det nest varmeste året i Arktis siden målingene begynte. Den føyer seg i rekka av dystre klimarapporter denne høsten.

Samtidig som forhandlingene nærmer seg slutten i Polen, er det kontrastfylte bilder fra resten av verden. I Paris raser «de gule vestene» mot økningen i avgifter på fossilt drivstoff, og får stanset den. I USA sier presidenten at hele Parisavtalen bør skrotes og pengene heller brukes på skattelette. Og såkalte klimaskeptikere har større pågangsmot igjen.

Utslippsveksten i 2018 var antakelig større enn i fjor. Vi trenger en samlet verden som arbeider i fellesskap for å redusere de skadelige utslippene. FNs klimapanels ferske rapport viser at verden må gjennom store og raske utslippskutt for å lykkes i å begrense verdens oppvarming. Det kan ikke stå på enkeltmenneskers handlinger, men på at et modig lederskap samler seg om å gjennomføre Paris-avtalens intensjoner.