Personstrid og fall på meningsmåling

Betent: Forholdet mellom Venstre-profilene Abid Raja og Trine Skei Grande er ikke bra. Bra er heller ikke Venstre-målingene.   Foto: NTB scanpix

Personstriden i Venstre er blottlagt for hele Norge.

Leder

Det er tøffe tider for Venstre. En ny måling gjort for VG viser at partiet nå bare er det åttende største partiet i Norge, forbigått også av Rødt. Venstre havner godt under sperregrensa med sine 3,4 prosent, og om dette var valgresultatet i et stortingsvalg, hadde de mistet seks av sine åtte representanter.

Partiet kan sikkert leve relativt greit med en dårlig måling to og et halvt år før neste stortingsvalg. Langt mer alvorlig er den tillitskrisen som har oppstått på høyeste nivå i Venstre. Måten partileder Trine Skei Grande har behandlet partikollega Abid Raja på er under enhver kritikk. Raja er partiets finanspolitiske talsmann og parlamentariske nestleder. Han ble sjukmeldt etter å ha blitt baksnakket av partilederen i forbindelse med regjeringsforhandlingene.

Raja satt i forhandlinger med de andre regjeringspartiene om kutt i støtten til Human Rights Service. Han hadde lagt fram det synet stortingsgruppa tre dager tidligere hadde vært enig om, nemlig å kutte støtten – til kraftige protester fra Frp. Skei Grande endret syn da hun ble oppringt fra møtet, og hun fortalte Høyres forhandler at Abid Raja var ute etter henne og at han undergraver både partiet og budsjettprosessen. Telefonen sto på høyttaler, og Abid Raja hørte hele tiraden fra sin partileder. Skei Grande har beklaget uttalelsen i ettertid.

I april var det Raja som måtte beklage etter landsmøtet. Han tok opp partilederens ti år gamle historie fra en fest i Trøndelag, til tross for at Skei Grande hadde bedt om at ikke hendelsen skulle bli tema på møtet. Raja ba henne kommentere saka slik at partiet kunne legge den bak seg. Etterpå innså han at han burde ta dette internt.

Personstriden er blottlagt for hele Norge. Nå venter et helt parti på hvordan de profilerte politikerne skal løse floken. Tirsdag ble et forsoningsmøte avlyst etter at et internt notat viste at det var Skei Grande som var på kollisjonskurs med stortingsgruppa. Raja er fortsatt sjukmeldt. Om partiet skal kare seg over sperregrensa, kan de ikke leve med slike konflikter.