LEDER ONSDAG 28. NOVEMBER

Spennende veg fram mot valget neste høst

HØG TEMPERATUR: Trangere økonomi fører til tøffere kamp om pengene i fylket. Det gir ny næring til fogderipolitikk.  Foto: Bjørn Brunvoll

Vi har ikke vært særlig gode på å oppføre oss som ett fylke.

Leder

Det er stor bevegelse i velgermassene i Møre og Romsdal. Sammen med Sunnmørsposten kjørte vi en meningsmåling i forrige uke som viste store forskjeller bare fra august. Noen tendenser nærmer seg valgresultatet i 2015, og om knapt ti måneder er det fylkestingsvalg igjen. Med den fogderikampen som har blusset opp igjen de siste ukene, kan det gå mot et spennende valg.

Arbeiderpartiet var største parti i forrige fylkestingsvalg med 24,3 prosent av stemmene. I målingene etter dette har partiet falt nedover, og Høyre har overtatt som nr. 1 i fylket. På den ferskeste målingen er Høyre fortsatt størst etter en liten vekst, mens Ap nærmer seg med stormskritt 2015-nivået etter å ha vært langt nede. Frp har motsatt trend. De har økt kraftig etter valget, men nå synker de kraftig i forhold til forrige måling. Senterpartiet har noenlunde samme utvikling. De største taperne er fogderilistene, og det ser vi på som en sunnhetstrekk. Kritisk er det også for Venstre og MDG som må se at SV vinner de grønne velgerne. KrF har med sine tre mandat vippeposisjon også i fylkestinget hvis målingen blir valgresultatet.

Når fylkesøkonomien svekkes og anbudssprekkene florerer på alle nye investeringsprosjekt, er det fritt fram for fogderipolitikken. Vi ser tegn på det allerede i nominasjonsprosessen der f.eks. Moldes varaordfører ble skjøvet ut i kulda på Ap-lista. Nordøyvegen er det største eksempelet på investeringer som splitter fylket. Man velger seg ut saker som går mot dem – og overser bevisst andre saker som har gått til fordel for deres eget fogderi.

Ofte ser vi at rikspolitikken styrer velgerne foran fylkestingsvalgene. I år tror vi dette kanskje kan endre seg litt. I 2019 tror vi at fylkespolitiske saker kan avgjøre valget, og det er i utgangspunktet veldig bra. Møre og Romsdal fikk lov til å fortsette som eget fylke til tross for bare 266.000 innbyggere og opprivende grensetvister. Men vi har ikke vært særlig gode på å oppføre oss som ett fylke. Vi klarer det innen for næringsliv, kultur og sport, men i politikken er det fortsatt noen som ser det som viktigst å ødelegge for andre deler av fylket enn der de sjøl bor.