LEDER FREDAG 9. NOVEMBER

Ta et oppgjør med netthetserne

VENTER BARN: Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal la ut dette bildet da de fortalte at de ventet barn. Nettrollene svarte med grov hets.  Foto: Privat

Vegen er dessverre kort fra hatefulle ytringer til farlige handlinger.

Leder

Nettrollene når stadig nye bunnivå. Kommentarfelt og Facebook-feeder fylles stadig med nedsettende personkarakteristikker og direkte hets. I går tok mobbeombudet i Oslo til motmæle og ba folk om å skjerpe seg. Det er vanskelig å lære barn gode holdninger mot mobbing når de ser hvordan enkelte voksne får holde på.

Foranledningen var to grelle eksempler på grov hetsing. Det startet med at Frp-politiker Inger-Marie Ytterhorn mente at Oslos varaordfører ikke burde lede 17. mai-komiteen fordi hun har innvandrerbakgrunn. Kamzy Gunaratnam er en erfaren politiker i Oslo, og det vekker oppsikt når Ytterhorn, som til overmål har mange år bak seg i Nobelkomiteen, mener at man bør være «kronisk norsk» for å ha dette vervet.

Ytterhorn fikk raskt svar fra partifeller som Sylvi Listhaug og Siv Jensen om at dette var langt over streken og uakseptable holdninger.

Så kom saken der de to framtredende politikerne i Miljøpartiet De Grønne gledestrålende kunne meddele at de ventet barn. Nettroll mente at det var ille «at MDG-politikere formerte seg». Hetsen var så sterk at Nettavisen og Dagbladet valgte å utestenge til sammen 60 personer fra sine Facebook-sider. Et samlet politikerkorps fra alle politiske parti har gått hardt ut mot hetserne og gratulert paret med den gledelige begivenheten.

En av dem var Knut Arild Hareide (KrF) som advarte mot å bagatellisere slik netthets som at «det er bare ord, bare retorikk, bare sosiale medier». Ord skaper handling, og ord endrer Norge. Hareide vil ikke være blant dem som lukker øynene og som tier når man vet hvor kort vegen kan være fra hatefulle ytringer til farlige handlinger.

Hareide har helt rett. Vi skal ikke akseptere hatefulle ytringer. De som tror ytringsfriheten er ment for slik oppførsel, er den største trusselen for ytringsfriheten. Derfor bør vi si kraftig fra når vi opplever slike ytringer som det Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal ble utsatt for.