LEDER FREDAG 5. OKTOBER

Låste værmønster

VÅT SEPTEMBER: Værrekordene har falt i Norge i september. Her fra Kristiansand i begynnelsen av månedene. Slik fortsatte det ut hele måneden langs kysten.  Foto: NTB scanpix

Mye av arbeidet knyttet til klimaendringer har handlet om å reparere.

Leder

Etter en sjelden våt september har værrekordene falt over hele landet. Når en by som Bergen kan melde om flere tilfeller av nedbørsrekorder, ja da har det regnet mye langs kysten vår i september.

Vi er mange som mener å se en sammenheng mellom en varm og rekordtørr sommer og regnværet som har preget høsten så langt. Men det er ikke nødvendigvis en balanse i værregnskapet høsten har gitt oss, men heller en pekepinn om hvordan været vil bli framover. Et noe dystert langtidsvarsel, skal vi tro fagfolkene.

Nedbørsmengden som falt over Vestlandet i september er det som klimaforskerne spådde ville bli normalt i 2080. – Det tyder på at vi er i ferd med å legge bak oss gårsdagens klima. Vi går inn i det nye klimaet, som er spådd og varslet grundig gjennom arbeidet til FN sitt klimapanel, sier Klimaforsker Carlo Aall ved Vestlandsforsking til NRK Sogn og Fjordane.

Forskeren peker på «værmønster i lås» som en forklaring på alle værrekordene vi nå opplever. Når værmønster går i lås, blir varme dager til tørkeperioder og dager med regn blir til perioder med flom og rasfare. – Når isen over nordpolhavet smelter, øker fordampinga. Det påvirker jetstrømmene og gir nye former for låsing av værmønster. Vi kommer til å få mer ekstremvær, og trolig også ekstremt mye dårlig vær framover, sier forskeren.

Ekstremvær og værrekorder kan gjøre stor skade. Slik har det vært i år også. Buskap som må nødslaktes, avlinger som forsvinner, kjellere som fylles og ras som tar vegen. Alt på grunn av været. Det nye værmønsteret viser at vi ikke er forberedt på slikt. Bygninger som ikke er riktig konstruert, eller ligger på feil sted. Veger som ikke har godt fundament eller går for nær utsatte element. Infrastruktur som er for sårbar.

Vi blir tvunget til møte dette på en langt mer offensiv måte nå framover. Så langt har veldig mye av arbeidet knyttet til klimaendringer handlet om å reparere i ettertid av værhendelser. Vi må i større grad forebygge framover.