LEDER ONSDAG 12. SEPTEMBER

Må svenskene gå til valg på nytt?

STOR, MEN UØNSKET: Partileder Jimmie Åkesson har ført Sverigedemokraterna til å bli landets tredje største parti, men ingen av de etablerte blokkene i Riksdagen vil snakke med ham.   Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Et nyvalg vil være nederlag for demokratiet.

Leder

Den politiske situasjonen i Sverige er høyst uklar etter valget mandag. Opptellinga viser at to fløyer er omtrent like store, men ingen har flertall. Statsminister Stefan Löfven (Sosialdemokratarna) vil ikke gå av, og den konservative blokka med Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna og Centern vil så gjerne overta regjeringsmakta, men har ikke flertall i Riksdagen. Årsaka til at ingen av blokkene har flertall, er at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokratarna fikk sitt store gjennombrudd i svensk politikk, fikk nesten hver femte velger, og ble Sveriges tredje største parti. Verken Sosialdemokratarna eller høyreblokka vil høre snakk om noe samarbeid med Sverigedemokraterna (SD).

Sverigedemokratarna gjorde innvandringspolitikken til sin største sak i valgkampen. Partiet, som ble stiftet for 20 år siden, krever at Sverige må legge om til en streng innvandringspolitikk. Partiet snakker om at svenskene mister kontrollen over eget land, at innvandringen – spesielt fra muslimske kulturer – har kommet ut av kontroll og at kriminaliteten øker. Når hver fjerde LO-medlem i Sverige stemte på Sverigedemokraterna, forteller det at partileder Jimmie Åkesson har truffet godt med retorikken. Ingen er likegyldig til SDs budskap. Nå er det ikke første gang Sverige har hatt et innvandringsfiendtlig parti i Riksdagen; Ny Demokrati kom inn i 1991, men interne konflikter førte til at visitten i Riksdagen ble kortvarig. Sverigedemokraterna har brukt tid på å prøve å bli kvitt stempelet som et parti for folk med bakgrunn fra nazistiske organisasjoner og skinheads, men historien hefter fortsatt ved partiet.

Nå står SD sterkere enn noen gang, mens de etablerte blokkene prøver å finne vegen videre som om SD ikke fantes. Sverige har gjennom mange tiår vært et land preget av konsensus og at det sosialdemokratiske partiet har stått sterkt. Nå har velgerne delt seg. Ingen vet hvem som skal styre Sverige. Kanskje må det nyvalg til? Det vil i så fall være et nederlag for demokratiet, for det viser at de folkevalgte ikke klarer å finne måter å styre landet på. Øker politikerforakten blant svenske velgere, er det lett å tenke seg hvilket parti som tjener på det.