Sandberg-saka endte som den måtte ende. I går gikk Per Sandberg av som fiskeriminister etter en turbulent til med stadig nye avsløringer om statsrådens ferietur til Iran og hans brudd på sikkerhetsreglene for statsråder på besøk i risikoland. Per Sandberg har lenge vært en politiker som har vært en del av grunnfjellet i Fremskrittspartiet. I hans heller spesielle forhold til Iran og landets offisielle sammenkomster har han opptrådt på en måte som neppe harmonerer med det gjengse synet i partiet. Slik sett har han fått et problem ikke bare med statsrådsjobben, men også som nestleder i partiet. Det er bare naturlig at han nå også har trukket seg fra dette vervet.

Sjøl om Sandberg nå er ferdig i regjeringen, er det ingen grunn til å tro at de politiske bølgene legger seg med det første. For det er mange spørsmål som krever svar, og dette må Erna Solberg ta seg av. Det er svært alvorlig at en statsråd flere ganger bryter sikkerhetsregler når de tar med seg jobbtelefonen på besøk til land som Iran og Kina. I går ble det kjent at også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har hatt med seg jobbtelefon i noen timer i Russland uten å sikre telefonen på annet vis enn å sette den i flymodus. Også et par statssekretærer skal ha brutt regelverket. Solberg svarte ut disse tilfellene i går, men det er ikke sikkert opposisjonen er fornøyd med svarene.

Regjeringen har fått kritikk for ikke å ha jobbet nok med sikkerhetsarbeidet etter 22. juli-terroren i 2011. Nå må statsministeren ta en grundig gjennomgang om rutinene for sikkerhet blant våre fremste politikere, slik at vi kan være trygge på at sikkerhetsaspektet er godt nok ivaretatt.

Inn i regjeringen kommer nå Harald Tom Nesvik som har lang erfaring både som stortingsrepresentant for Møre og Romsdal og som parlamentarisk leder i Frp. Nesvik har utvilsomt den ballasten han trenger for å gå inn i regjering. Men det framstår i dag litt rart at han valgte å si fra seg jobben som fylkesmann i Møre og Romsdal begrunnet med at det ble en belastning for familielivet å måtte pendle mellom Molde og Ålesund.