Det er 136 år siden Henrik Ibsen skrev teaterstykket «En folkefiende». Her beskrev Ibsen tilsynslegen Tomas Stockmann som oppdaget at vannet i byens nye badeanstalt var forurenset. Han tror sjølsagt at byens befolkning vil takke ham. I stedet opplever han at pengesterke krefter i byen vil dysse dette ned på grunn av at det vil koste dem dyrt å løse problemet. Motstanden blir så stor at Dr. Stockmann på et rabaldermøte skjelles ut og stemples som «en folkefiende». Legen velger imidlertid å stå i stormen og kjempe for sannheten.

Vi vet ikke om USAs nåværende president har lest sin Ibsen. Men det går nesten ikke en dag uten at Trump setter opp folk mot pressen og stempler journalister med samme kallenavn som Ibsen-stykket fikk da det ble satt opp i USA: «Enemy of the People». Noen steder er det så ille at pressefolk føler seg truet av mobben som er oppmuntret av sin egen president. Presidenten spiller et veldig farlig spill.

Torsdag vil over 100 amerikanske aviser skrive på lederplass hva de synes om det journalister og redaktører mener er «en skitten krig mot den frie pressen». Initiativet kommer fra The Boston Globe, en liberal avis som i forrige uke sendte utfordringen ut på Twitter. Redaktøren oppfordret alle lederskribenter – uansett om de støttet demokrater eller republikanere – om å protestere mot presidentens retorikk mot den frie og uavhengige presse. Presidenten siterer gjerne grunnloven når det gjelder retten til å bære våpen. Den samme grunnloven gir den uavhengige pressen en solid beskyttelse. Man kan ikke bare velge hvilke deler av grunnloven man ønsker å følge. I alle fall ikke om man er president.

I USA, som i Europa, er de fleste store mediekanalene kritiske til mange av utspillene til Donald Trump. Det liker Trump dårlig. På et valgmøte i Pennsylvania nylig omtalte han pressen som «falske, motbydelige nyheter».

Den frie pressen er en viktig del av demokratiet. Pressen er ikke en folkefiende. Det var heller ikke Dr. Stockmann i Ibsens stadig like aktuelle drama fra 1882.