Avfallet flyter. I alle kommunene i Møre og Romsdal finnes det små og store søppelfyllinger der folk har slengt fra seg avfall og ting de skal kvitte seg med. Gamle bildekk, utrangerte kjøleskap, plast, materialer, bildeler, malingsspann, klær og ødelagte leker er bare noe av det som havner på ulovlige søppelfyllinger. Myndighetene har anslått at det er over 20.000 slike villfyllinger i Norge. Stemmer tallet, har Møre og Romsdal hundretalls villfyllinger. Statistisk sentralbyrå anslår at hvert år kommer 70.000 tonn farlig avfall på avveie. Miljøansvaret er gitt til kommunene, men det viser seg at kommunene ikke makter å ta affære for å få ryddet opp i villfyllingene og få avfallet levert til godkjente mottak.

Egentlig burde det være en selvfølge at vi alle tar ansvar for å kvitte oss med avfall og ting vi ønsker å kassere, selv om det koster noen kroner. Når vi likevel er så hensynsløs og lite miljøbevisst, må noen ta affære. Ulovlig søppeldumping og lagring av skrot er ikke en privatsak, men et felles anliggende. Å få ryddet opp i de mange tusen villfyllingene, er et nasjonalt ansvar. Når staten har gitt dette miljøansvaret til kommunene, er det kommunene som må vise handlekraft for å rydde opp.

I Romsdalsregionen har kommunene gått sammen om å lage selskapet Romsdalsregionens Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR). Direktør Jan Egil Korseberg fortalte til Romsdals Budstikke at RIR gjerne tar ansvaret for å rydde opp i de ulovlige søppelfyllingene, men selskapet må få oppdraget fra den enkelte kommune før de kan sette i gang. Bare Gjemnes kommune har til nå sagt ja. Vi mener samtlige kommuner i regionen bør ta direktør Korseberg på ordet og la RIR starte oppryddingen. Det vil koste penger å få ryddet opp i villfyllingene, men det er prisen vi må betale for å ha slenge fra oss alt slags avfall og skrot på steder vi vet avfallet ikke skulle vært. Regninga vil husstandene antakelig få via kommunenes renovasjonsgebyr. Vi kan ikke skjønne at kommunepolitikerne trenger lang tid på å vedta at det må ryddes opp i forsøplingen.