LEDER TORSDAG 9. AUGUST

Gigantene slåss mot det store nettrollet

Kneblet: Alex Jones og Info Wars får ikke lenger publisere sine hatefulle ytringer på verken Facebook eller Youtube. Er det knebling av ytringsfriheten?   Foto: fra Info Wars nettside

Vi håper at utestengelsen av slike hatsider er starten på noe bra.

Leder

Både Facebook, Youtube, Spotify og Apple fjernet denne uka innholdet fra den kontroversielle konspirasjonsteoretikeren Alex Jones og hans Info Wars. Reaksjonen kommer etter det nettgigantene mener er gjentatte regelbrudd. Jones har i videoer og podkaster kommet med en rekke hatefulle ytringer mot muslimer, immigranter og transpersoner, og han har også publisert mye voldelig innhold. Fra før er han kjent for å mene at den amerikanske regjeringen sto bak 9/11-terroren og at Sandy Hook-massakren er oppspinn for å sverte våpenindustrien i USA. 26 barn og voksne ble drept på barneskolen.

Nå ber Jones president Trump om å true nettgigantene til å oppheve blokkeringen. Han hevder at det er Kina som står bak, og han bruker krigsretorikk i nye konspirasjonsteorier for hvorfor han nå knebles av de store selskapene. Samtidig er det mange som mener den samme presidenten bør kastes ut av Twitter etter hans hatefulle ytringer både før og etter at han ble president. Den blokkeringen sitter nok lengre inne.

Ytringsfrihet er viktig. Alle har lov til å ha sine meninger uten å kunne bli straffeforfulgt for det. Hatefulle og farlige ytringer som for eksempel rasisme og oppfordring til vold, kan imidlertid straffes. Og ytringsfrihet betyr ikke at alle publiseringsplattformer skal stilles til rådighet. Redaktører i tradisjonelle medier har ansvar for det som publiseres i deres kanaler, og derfor stoppes de verste hatefulle ytringene før de kommer på trykk.

Det nye er at også de yngre mediene nå tar mer ansvar for hva som publiseres gjennom deres kanaler. Vi mener dette er en naturlig utvikling. Det ble lenge hevdet at de sosiale mediene var reine teknologiske plattformer der brukerne fikk ta ansvaret sjøl. Nå ser vi at ansvarsfølelsen siger inn også her. Avsløringene om manipulering av valg i en rekke land, avsløringen av løgnfabrikker som tjener penger på at folk sprer videre deres falske nyheter osv. gjør at giganter som Facebook og Youtube må ta ansvaret på alvor. Algoritmene deres har luket bort en del – med vekslende hell. Vi håper utestengelsen av hatsider som Info Wars er starten på noe bra.