Hvem skal Kristelig Folkeparti samarbeide med, og eventuelt gå i regjering i lag med, etter valget høsten 2021? Svaret er uklart. Skal vi tro partileder Knut Arild Hareide kan partiet komme til å holde regjeringssamarbeid åpent i tre år til. Velgerne vil dermed ikke kunne vite om en stemme til KrF vil være en stemme til Erna Solberg (H) eller til Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister.

Da Stortinget tok sommerferie, inviterte KrF pressen for å oppsummere hva KrF har fått utrettet det siste året. Partiledelsen presenterte ei liste på 40 punkt den mener partiet har fått gjennomslag for, takket være at KrF er i en vippeposisjon der Erna Solbergs trepartiregjering trenger KrFs støtte for å få flertall. KrF er fornøyd med egen innsats. Det må partiledelsen få lov å være. Men bak fasaden er KrF et parti som sliter med å få fram hva som skal være partiets politiske prosjekt i åra framover. Valget i fjor høst viste at Kristelig Folkeparti er et lite folkeparti. Og det er i krise. Ved hvert stortingsvalg siden 1945 har KrF hatt over 5,5 prosent oppslutning. Valget i fjor ga KrF drøyt 120.000 stemmer, noe som tilsvarte 4,2 prosent oppslutning. Partiet krøp over sperregrensa, og fikk med det være med i fordelingen av utjevningsmandat. I Møre og Romsdal fikk Steinar Reiten utjevningsmandatet.

KrF har valgt å stå utafor regjeringssamarbeidet Erna Solberg har invitert partiet inn i. Hovedgrunnen er den politiske avstanden til Fremskrittspartiet. Er KrFs allergi mot regjeringsforpliktelse reell når vi ser at regjeringens politikk ligger mange hakk unna rein Frp-politikk? KrF sier ja til Erna som statsminister, men nei til Frp som regjeringspartner. I neste måned skal KrF bli enig om strategien videre. Det blir spennende å følge. Møre og Romsdal har tradisjonelt vært blant KrFs sterkeste fylker. Tyngden av KrF-velgere i dette fylket er over 60 år. Partibarometer viser at flertallet av KrF-velgere heller mot høyresiden i politikken. Hva skjer med KrF dersom flertallet av velgere foretrekker et borgerlig samarbeid, mens partiledelsen ser en annen veg? Velgerne liker tydelighet. Tydelige svar gjør det enklere å si ja eller nei til et parti. Fortsetter KrF som friløper, er det ikke sikkert partiet får like mange velgere som Knut Arild Hareide tror.