Det vakte oppsikt da norske medier meldte om at norske ungdommer hadde slåsskamper på den greske ferieøya Kos. Ti norske gutter, flere av dem under 18 år, ble pågrepet og fengslet.De ble løslatt etter kort tid og klaget på det de mente var brutal behandling fra det lokale politiet.

Det greske ferieparadiset har blitt et populært møtested for ungdommer som skal være russ det neste året. Ungdom som skal være på russebil sammen neste vår, drar til Hellas eller andre europeiske partysteder i Syden, for å feste. Flere norske aviser har vært på ferieøya for å følge de norske ungdommene. Det meldes om avtalte slåsskamper mellom ungdom fra forskjellige russebiler, og det meldes om en hemningsløs drikkekultur. Ungdommene er 17–18 år, og for mange av dem er det første ferieturen uten foreldre.

Sjøl om de fleste ungdommene vil synes at dette er en topp ferie, er det en del sider med det som er langt fra bra. Hellas er et populært reisemål for mange nordmenn, og det er fryktelig dårlig norgesreklame med stupfulle ungdommer og stadige slåsskamper mellom rivaliserende russegrupper.

Vi tror heller ikke at det er særlig positivt at russefeiringen starter så tidlig. Dette er en trend som startet i Oslo, og nå har det spredt seg til andre byer. Russebussene blir større og dyrere. Planleggingen starter for mange allerede første året på videregående, og det brukes mer og mer penger. Samtidig er det mange som verken har råd eller lyst til å være med på dette. Andre har sikkert lyst, men får ikke lov til å være med.

Det er mye bra med russefeiring. Gleden av å avslutte 13 års skolegang skal man ikke ta fra noen, og kameratskapen fra denne tida kan mange ta med seg resten av livet. Samtidig er det trist hvis det ender opp som en delt feiring, der pengene og ruskulturen avgjør hvem som er innafor og hvem som må stå utenfor. Sjøl om det har vært episoder også her, har russen i Romsdal så langt vært mer edruelig på alle måter enn det vi har sett i de største byene. Vi får håpe det fortsetter slik.