Folkets representanter fra Møre og Romsdal til Stortinget blir færre i åra som kommer. Legger vi til grunn folketallet slik Statistisk sentralbyrå beregner det, vil Møre og Romsdal fra neste valg få åtte av de 169 plassene på Stortinget. I dag har fylket vårt ni representanter på Stortinget. Forrige gang antall representanter fra dette fylket ble redusert, var foran 2005-valget da man gikk fra 10 til 9. For samtlige parti betyr endringen at nåløyet for å få stortingsplass blir stadig trangere.

Hvert åttende år foretas det justeringer av hvordan mandatene i nasjonalforsamlingen fordeles mellom de enkelte valgdistriktene. Ved valget høsten 2021 blir det endringer. Professor Johan Giertsen har på nettstedet pollofpolls.no regnet på hvordan endringene slår ut for Møre og Romsdals del. Giertsen legger til grunn at partiene får den samme oppslutningen i 2021 som de fikk i 2017. Stemmer det, vil Høyre miste sin tredje representant, som i dag er Vetle Wang Soleim fra Smøla. De andre partiene blir som i dag. Holder vi utjevningsmandatet unna, skal det kjempes om kun sju faste plasser. Skal et parti ha forhåpninger om tre representanter på Mørebenken, trengs det mer enn hver tredje velger i Møre og Romsdal stemmer dette partiet. Ut fra dagens styrkeforhold virker det helt urealistisk at noe parti får tre på Mørebenken.

Vi ser en klar sammenheng mellom flyttestrømmene inn til Oslo go nærliggende områder, samt til Trondheim, og hvor mange plasser den enkelte region får på Stortinget. Når stadig flere bor i og rundt de store byene, svekkes distriktene. Taperne i 2021 blir fylker som Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Oppland. Akershus og Oslo styrkes på Stortinget. Hva denne forskyvingen av makt får å si i praktisk politikk, kan man lett tenke seg til. Når penger til for eksempel vegbygging skal fordeles, står distriktsfylkene svakere ettersom kjøttvekta tipper i favør av de sentrale områdene. Den nye inndelingen i regioner trer i kraft fra 2020. Allerede ved stortingsvalget i 2025 kan vi få en ny fordeling av stortingsplasser regionene imellom. Det er lov å håpe at folketallsutviklingen i Møre og Romsdal blir så positiv framover at vi unngår å få nytt kutt i stortingsplasser om sju år.