De mange brannene i Sør-Norge sliter på brannmannskapene. I går ble Heimevernet i Aust-Agder kalt inn for å avlaste både brannmannskaper og Sivilforsvaret. I går morges møttes 40 soldater fra Heimevernet i Bykle for å avlaste mannskapene som har vært i sving gjennom helga i Setesdal.

– Vi har kalt inn Heimevernet fordi det rett og slett er store områder som brenner, og det er enormt mye å gjøre. Sivilforsvaret har vært der i flere dager med oss, så dette er også for at de skal få litt avlastning, sier vaktleder Kjell Christian Knarvik til NTB.

Sommeren 2018 er spesiell, med sjeldent tørt vær. Det skaper problem på flere områder. Men uvanlig vær skaper ofte trøbbel i Norge. I framtida vil menneskeskapte klimaendringer oftere gi ekstremvær og sette større krav til både sivil og statlig beredskap.

Det er sjelden at ordførerne i samtlige 36 kommuner i Møre og Romsdal står skulder ved skulder og kjemper for felles sak overfor Stortinget. I 2016 skjedde det med kampen for å opprettholde Heimevernet i vårt fylke.

I fjor høst ble det klart at regjeringa droppet planene om å legge ned HV-11 på Setnesmoen. Vi er styrket i troen på at det var en riktig og klok avgjørelse.

Tørken og skogbrannene i Sør-Norge har igjen vist det vi har sett mange ganger før. betydningen av at vi også har en god lokal beredskap, men tilgjengelige mannskaper som på kort tid kan settes inn i en krisesituasjon.

I vårt fylke er beredskapen samlet i felles regioner, som fylkesmann til felles politiregion, felles helseregion og felles sivilforsvarsregion. Vi trenger også Heimevernet lokalt.

Forsvar av landet er en opplagt grunn, men den sivile beredskapen HV kan mønstre blir trolig enda viktigere i åra framover.