Kast det i søpla! Sånn har vi tenkt i mange år. Mengden avfall fra husholdningene til de kommunale avfallsmottakene er svimlende høy. I fjor leverte hver innbygger 425 kilo avfall. Det innebærer at en husholdning med fire personer kaster mer enn ett tonn avfall i året!

Sammen med amerikanerne regjerer nordmenn på toppen av søppelberget. Det har blant andre organisasjonen Fremtiden i våre hender påvist etter å ha sammenliknet tall fra mange land. Vi snakker om husholdningsavfall, næringsavfall kommer i tillegg. Oversikten Statistisk sentralbyrå publiserte denne måneden viser at husholdningene i Møre og Romsdal kastet mer enn 100.000 tonn husholdningsavfall i fjor.

Lyspunkt finnes. Sammenlikner vi avfallsmengden i fjor med det hver av oss leverte året før, viser det seg at vi i fjor leverte åtte kilo mindre avfall hver enn i 2016. Men søppelmengden hver av oss står for, er likevel nesten 50 kilo mer i året enn den var for 15 år siden. Den aller største delen av avfall er restavfall, som er litt av hvert. Papp og papir kaster vi også mye av, likeså matavfall. Positivt er det også at mengden avfall som går til gjenvinning, har økt. Og heldigvis finner stadig mer plast vegen til avfallsmottakene. I fjor kastet husholdningene 44.000 tonn plast i søpla.

Når vi kaster så mye i søpla , har det sammenheng med den økonomiske veksten i Norge gjennom flere tiår. Ting som blir umoderne, ting som ikke funker, mat vi har handlet for mye av, mye går lett i søpla. Hittil har vi tatt oss råd til det, uten å vie avfallsmengden så mye oppmerksomhet. Myndighetene har satt som mål at sjøl om forbruket øker, skal ikke avfallsmengden øke. Dette målet er nådd, for konsumet vårt har økt år for år. Når vi ser de enorme mengdene avfall, er det en tankevekker for hver av oss. Er det nødvendig at nesten alt vi kjøper, skal pakkes inn og emballeres? Hvorfor klarer vi ikke å kaste mindre mat? Kan handleposene være av gjenvunnet papir i stedet for plast? Oppfordringen til oss alle om å kaste mindre og tenke gjenbruk der det er mulig, har ikke gått ut på dato.