LEDER FREDAG 6. JULI

Norge må samarbeide med EU

FLYKTNINGEDEBATT: Carl I. Hagen sier han forventer at Frp går ut av regjering dersom Norge tar imot nye flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet.  Foto: NTB scanpix

... ikke overlate til resten av Europa å takle den vanskelige situasjonen.

Leder

Noreg må samarbeide med EU om en ny asylpolitikk, og kan ikke overlate til resten av Europa å takle den vanskelige situasjonen.

Både EU, Norge og for så vidt resten av verden har lett febrilsk etter er et godt system for å ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet.

Den nye EU-avtalen tar til orde for både felles asylmottak, helst i Nord-Afrika – og en fordeling av flyktninger og migranter EU-landene imellom. Det siste har reist en sommerhet debatt i Norge også.

Carl I. Hagen mener Frp-leder Siv Jensen må ta partiet ut av regjering dersom Norge tar imot nye flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet. – Jeg forventer at partiets ledelse nå setter foten ned og sier at det er uaktuelt å ta imot flere økonomiske migranter til Norge, altså disse som godhetstyrannene kaller flyktninger, sier Hagen til Dagbladet. – Vi må bort fra asylinnvandring. Migrasjonskrisen viste hvor uforutsigbart, inhumant og urettferdig dagens asylsystem er, sier han.

Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, mener Norge bør ikke ta imot asylsøkere på grensa. Han vil heller ha kvoteflyktninger. Overfor Klassekampen varsler Gharahkhani, at Ap vil gå inn for en omveltning av det eksisterende systemet. – Vi må bort fra asylinnvandring. Migrasjonskrisen viste hvor uforutsigbart, inhumant og urettferdig dagens asylsystem er, sier han.

Mens stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap) mener Norge må være klar til å bidra for å løse asylkrisen i Europa. – Dette handler om hva slags land vi ønsker å være. Norge bør samarbeide om europeiske løsninger for de utfordringene som strømmen av asylsøkere til Europa utgjør, sier Andersen.

Etter vår mening har Andersen rett. Norge bør følge den nye EU-avtalen, og gi sitt bidrag til en best mulig løsning. Å la andre land bære byrden bryter med en viktig norsk tradisjon.