LEDER MANDAG 2. JULI

En ryddig sommer

MINDRE PLAST: Norske aktører tar grep for å kutte ut eller redusere plastbruken de neste åra.  Foto: NTB scanpix

En rekke store norske virksomheter nå tar kraftige grep for å redusere plastbruken.

Leder

Sommeren er den tid på året hvor folk flest er mest ute i naturen. Vi oppsøker strender, skog og fjell. Naturen gir glede og påfyll for oss, og er en viktig ressurs for folkehelsa. Naturen gir også en rekke ulike ressurser, fra mat til energi. Vi er dessverre ikke like flink med hva vi gir tilbake.

Sommeren 2018 bør bære preg av at ingen av oss etterlater spor i naturen. Alt vi tar med ut, skal vi ta med tilbake. For i år har vi alle for alvor fått øynene opp for den alvorlige forurensing som truer naturen.

Plastproblemet i havet er veldig alvorlig. Men er samtidig, mer enn noe annet miljøproblem, noe som hvert enkelt menneske enkelt kan bidra til å redusere. I sommer bør hver enkelt av oss ta et personlig ansvar for at minst mulig plast havner i naturen.

I debatten om plast har noen argumentert med at den store plastforurensingen langs vår kyst, ikke kommer fra oss. At de kommer fra mer folkerike områder andre steder i verden. Påstanden har vært at 90 prosent av all plastforurensning stammer fra verdens ti største elver. Men det er ikke riktig.

Riktignok er forurensing av plast er et større problem i disse områdene, naturlig nok siden det er de mest folkerike. Men å mene at andre land har ansvar for søppel som dukker opp på norske strender er en regelrett ansvarsfraskrivelse. Det meste kommer fra oss sjøl.

Derfor er det gledelig å se at en rekke store norske virksomheter nå tar kraftige grep for å redusere plastbruken. I løpet av de neste åra skal flere tusen tonn plast forsvinne fra butikkene, skriver Dagsavisen.

Samtidig har EU-kommisjonen lagt fram et forslag om at all engangsplast bør forbys, dersom det finnes rimelige alternativer som et lett tilgjengelige. Forslaget vil omfatte q-tips, sugerør, bestikk og tallerkener av plast, og er en del av en større pakke med tiltak kommisjonen forslår for å få ned plastforsøplingen i Europa. Det er stemplet som «EØS-relevant», noe som betyr at de nye reglene i utgangspunktet også skal omfatte Norge.