LEDER FREDAG 29. JUNI

Ny spenning om forsvarssamarbeid

Bekymret: NATO-sjef Jens Stoltenberg holder tale i Lancaster House i London i forkant av NATO-toppmøtet i Brussel 11. og 12. juli. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix  Foto: Matt Dunham

Helt til nylig framsto Nato- samarbeidet som en fortsatt garantist for den vestlige verden.

Leder

Nær 70 år etter at Nato ble stiftet, med Norge som et tidlig medlem, er det stor spenning i forsvarsalliansen. Da Nato så dagens lys, i 4. april 1949, var det i et urolig og truende verdensbilde. Seierherrene fra 2. verdenskrig hadde på kort tid utviklet gjensidig mistillit, og den kalde krigen hadde avløst samarbeid.

Trusselen fra kommunismen i øst var årsaka og grunnlaget til Nato, og gjennom en mannsalder også tryggheten for demokrati i en rekke europeiske land. Helt til nylig framsto Nato-samarbeidet som en fortsatt garantist for den vestlige verden. Nå er forsvarsalliansen truet.

Både gjennom en kronikk i den britiske avisa The Guardian og i en seinere tale denne uka har Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sagt at båndene mellom Europa og USA er svekket, og at det må gjøres en innsats for å styrke forsvarsalliansen. – Det er ikke hogd i stein at de transatlantiske båndene vil vare evig, sa han.

Stoltenberg mener også at verden står overfor en uforutsigbar sikkerhetssituasjon som følge av terror, spredning av masseødeleggelsesvåpen, nettangrep og et sjølsikkert Russland. Men tross flere stridsområder mellom Europa og USA, som i handel, klima og Iran-avtalen, menere Natos generalsekretær at Europa har en strategisk interesse av å beholde det transatlantiske partnerskapet.

President Donald Trump har utfordret samarbeidslandene i Nato, og ikke minst krevd at forsvarsbudsjettene må økes. Norge har stor interesse av både å sørge for at forsvarssamarbeidet opprettholdes og gjerne styrkes.

Det er ikke uten grunn at 40.000 soldater fra 30 land, med 10.000 kjøretøy, skal øve på kamp i Norge i høst. Den største militærøvelsen i Norge siden 1984. Vårt forsvar er fullstendig avhengig av bistand fra Nato.