Hvor dristig tør utsmykkingskomiteen i Molde å være når den skal avgjøre hvordan den vestlige delen av Torget i sentrum av Molde skal være? Utsmykkingskomiteen har 1.650.000 kroner til rådighet. Denne uka skal det avgjøres hvilken kunstnerisk utsmykking som blir valgt. Fire inviterte kunstnere har levert inn forslag til hvordan de ser for seg å gjøre det smale området av Torget, fem ganger 45 meter, til en triveligere møteplass som innbyr til både lek og aktivitet.

Torget skal være navet i byen Molde. Her skal det være rom for både ulike arrangement, marked, konserter, samlinger og fest. Det betinger at størstedelen av Torget skal være en åpen plass. Men her er også plass for kunstverk. Å skulle finne et kunstverk som er med på å gjøre Torget til en trivelig møteplass på vanlige hverdager for folk i alle aldre, er ingen enkel oppgave. Romsdals Budstikke har presentert de ulike forslagene kunstnerne har for Torget. Ett skiller seg ut i form og farge; en rosa skulptur i lakkert stål. Tre andre forslag inneholder element av stein og vann. Uansett hvilket kunstverk som blir valgt, kommer det til å skape debatt. Blant spørsmålene juryen må stille seg er hvordan kunstverket skal få flere mennesker til å bruke Torget som trivselssted. I dag er det mye stein på og rundt Torget. Vil mer stein gjøre Torget triveligere? Hvordan spiller kunstverket sammen med utsikten mot fjorden og fjella? Er kunstverket like miljøskapende både vinterstid og om våren og sommeren, i alt slags vær?

Kunst skal engasjere. I dette prosjektet er målet å engasjere positivt. Vi har sett at utsmykninger går skeis. Den hvite marmorormen Columna Transatlantica på Vevang var et feilslått valg som folk enten forarges over eller ikke forstår meningen i. Det hadde vært spennende å ha sett hvordan kunstneren Peder Istad fra Molde ville løst oppgaven, men han ble aldri invitert inn i konkurransen Utsmykkingskomiteen i Molde står overfor et spennende valg. Skal kunstverket være forsiktig eller uprovoserende, dristig eller urbant? Vi håper valget faller på en utsmykking som får innbyggerne og besøkende til å si: La oss møtes på Torget!