Det er rystende å se at flyktende barn blir skilt fra sin familie og settes i interneringsleire i USA. President Donald Trump kan gjerne kritisere hvordan flyktningesituasjonen har blitt i Europa. Men det vi ser nå, i grenseområdene mellom USA og Mexico, er rett og slett skremmende.

Innvandrerbarn helt ned i førskolealder har siden slutten av april blitt tatt fra foreldrene og plassert i egne leire, like etter ankomst til USA. Foreldrene fengsles. Så langt har nærmere 2000 barn blitt atskilt fra foreldrene sine, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Kritikken mot den nye innvandringspolitikken er massiv, både i USA og utenfra. FNs generalsekretær António Guterres advarer og sier at barn risikerer å bli traumatisert hvis de skilles fra sine foreldre og at familier på flukt må behandles med respekt og verdighet.

Tidligere førstedame Laura Bush sier i en artikkel i The Washington Post at hun har forståelse for behovet for å beskytte USAs grenser, men at det å ta barna fra foreldrene og internere dem i tidligere lagerbygninger og teltleirer minner om «Amerikas interneringsleirer for japanere under andre verdenskrig, en av de mest skammelige episodene i USAs historie».

I følge en demokratisk delegasjon som har besøkt interneringleirene sover barna på betonggulvet, med bare tynne madrasser og folie som tepper. Leiren er omgitt av høye metallgjerder og delt inn i celler som minner om en kennel, ifølge demokratene som besøkte leiren.

Det er legitim politikk å ville ha strengere regler for innvandring. Men det er ikke legitimt å bruke flyktende barn som brikker i et spill om USAs innvandringspolitikk. USA skal ha rett til å beskytte sine grenser og rett til å stanse kriminelle som misbruker drømmen innvandrere har om et nytt og bedre liv. Men barn skal ikke skilles fra foreldre og interneres. Det hører ikke hjemme i noe demokrati.