LEDER MANDAG 11. JUNI

Uforutsigbarhet i utenrikspolitikken

Alene: Donald Trump har plassert seg og USA på siden av resten av G7-landene. Han ble sur på den kanadiske statsministeren og trakk USA fra slutterklæringen.  Foto: NTB scanpix

Enigheten varte helt fram til at Trump logget seg på Twitter.

Leder

Det er spennende tider for den som følger med i utenrikspolitikken. Uforutsigbarhet er nøkkelordet i det meste som skjer – mest takket være en amerikansk president som preger verdensbildet gjennom sin egen twitterkonto. I helga var G7-landene samlet i Canada. Enigheten fra dette møtet varte helt til Donald Trump kom seg på flyet og logget seg på Twitter. Da var Trump forbannet etter at den kanadiske statsministeren hadde sagt på en pressekonferanse at Canada ville svare med samme handelstiltak som USA hadde iverksatt mot dem. Ikke akkurat uventet – men nok til å få Trump til å fyre av mot Justin Trudeau og trekke tilbake USAs tilslutning til slutterklæringen etter G7-møtet. Det har vakt reaksjoner både i Canada, Europa og til og med langt inn i egne rekker i USA.

Mange har sagt at det ikke lenger er noe G7, men et G6+1 der USA har stilt seg utenfor sine gamle allierte. I helga startet han oppholdet i Canada med å spørre hvorfor Russland ikke er med. Putins Russland ble for fire år siden kastet ut av det som var G8 da Russland annekterte Krim-halvøya. Trumps Russland-invitt har gitt vann på mølla for alle i USA som mener at Trump lar Putin styre USAs utenrikspolitikk. Lørdag dro han fra G7-møtet før tida for å forberede seg til møtet med Nord-Korea. Også rundt dette historiske møtet har det vært store bruduljer i forkant, og vi vet ennå ikke hvordan dette skal gå. Om Trump kan bidra til en stabilisering mellom Nord- og Sør-Korea, er det bra. Vi har allerede sett at Kim Jong-un har fått destruert en del av atomprogrammet sitt.

Trump vant det amerikanske presidentvalget på at han alltid vil sette Amerika først. Egentlig ikke noe unormalt. De fleste som går til valg vil sette sin egen nasjon først. Men det er viktig samtidig å ha et globalt perspektiv på de viktige spørsmålene. Klima er et slikt spørsmål som ingen nasjoner klarer å løse aleine, og her er det trist å se en mektig president så totalt blottet for faktabaserte vyer. Da vår egen statsminister fikk ordet for å ta opp viktige miljøspørsmål med G7, hadde Trump for lengst forlatt stedet. Og det er neppe klimaspørsmål på dagsorden når han møter Nord-Korea. Vi får følge med på Twitter.