LEDER TORSDAG 7. JUNI

Fortsatt en merkedag i norsk historie

100-årsmarkering I 2005 markerte Stortinget unionsoppløsningen, med kongefamilien på plass i stortingssalen.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / POOL

Hva forbinder du med datoen 7. juni?

Leder

Hva forbinder du med datoen 7. juni? Mange vil kanskje bli i villrede over et slikt spørsmål, mens for andre er det en selvfølge å vite hva som skjedde denne merkedagen i norsk historie.

Det er i dag 113 år siden det norske storting erklærte at unionen med Sverige skulle oppløses, siden kong Oscar II var ute av stand til å danne en regjering og derfor ikke lenger var norsk konge.

50 år seinere, i 1955, var det stort folketog i Molde for å markere unionsoppløsningen og Norges sjølstendighet. I 2005, på 100-årsdagen for unionsoppløsningen ble det debatt om dagens skulle markeres eller feires. Overdreven feiring kunne kanskje støte våre gode naboer i øst? Romsdals Budstikke fikk i hvert fall kritikk for ikke å ha nevnt et eneste sted i papiravisa 7. juni 2005 noe som helst om unionsoppløsningen.

– Vi pleier ikke gjøre mye ut av 7. juni, men på 100-årsdagen var dette på sin plass. Dimensjonene over det som skjedde i 1905, kom klart fram og viser verdien av sjølstendighet. Dette peker framover og forplikter oss til innsats for fred, sa daværende statsminister Kjell Magne Bondevik etter markeringen i Stortinget.

Fortsatt er datoen historiepensum for norske skoleelever. Men ellers markeres dagen stort sett med offisiell flagging. 7. juni er også en av sju offisielle saluttdager i Norge.

I dag er det ingen behov for ytterligere å markere 7. juni 1905, mer enn det som allerede gjøres. Men datoen er fortsatt en betydelig merkedag i vår historie. Av flere grunner.

7. juni 1940 forlot kong Haakon, kronprins Olav og regjeringa Tromsø og Norge. Noen uker tidligere hadde de flyktet fra bombingen av Molde. 7. juni 1945 gikk kongefamilien i land på Honnørbrygga utenfor Rådhuset i Oslo, etter fem år i eksil. Norge ble igjen en sjølstendig nasjon.