LEDER FREDAG 1. JUNI

Varmerekordene

supermai: Aldri før har vi opplevd en så fantastisk sommer i mai. Her fra Retiro i Molde forrige helg.  Foto: Per Tormod Nilsen

Vi skal nyte sommerdagene vi får tildelt her i landet.

Leder

Aldri før har det vært målt så mange varmegrader i mai i Norge. Onsdag er den varmeste maidagen noensinne her til lands. Etne kommune i Hordaland kunne notere seg for den nye rekorden, 32,4 varme grader ble registrert på målestasjonen i kommunen. Dermed er den høgeste temperaturen som noensinne er målt i Norge i mai måned, et faktum.

Varmerekordene falt over hele Sør-Norge onsdag. For eksempel slo Oslo og Bergen sine gamle varmerekorder for mai måned og har nå henholdsvis 31,1 og 31,2 grader, som sine rekorder.


Marstein først i fylket over 30 grader i mai

Ved Marstein målestasjon i Romsdalen ble det målt nøyaktig 30 varmegrader onsdag 30. mai. Det er varmerekord for mai i Møre og Romsdal.


Så varmt har det ikke vært i vårt område, men vi har hatt en sjelden varm og flott mai måned også i Romsdal. Vanningsforbud og stor fare for skogbrann er ganske uvanlig i en vår måned. Det hører liksom sommer og ikke vårmånedene til.

Alle gleder seg over sommervarmen, is og badeliv. Men det er også for mange en litt nagende følelse av at alle rekordene kan ha en noe dystrere bakgrunn.

– Det er lett å glede seg over skikkelig varmt vær i Norge. Men dette er ikke bare positivt, sier Hans Olav Hygen, som er klimaforsker og avdelingssjef ved Meteorologisk institutt. Han er svært forsiktig med å knytte enkelthendelser til klimaendringene, men påpeker med rette at værrekordene kommer stadig hyppigere.

Etter et år med plastforurensing og strandrydding på dagsorden, har på mange måter menneskeskapte klimaendringer og høgere temperaturer på kloden fått mindre oppmerksomhet. Det er for mange av oss lettere å forholde seg til å rydde stranda enn å skulle engasjere seg mot stigende varme.

Klimaendringene er dessverre en realitet. Det trenger ikke ha noen som helst sammenheng med det flotte sommerværet. Vi skal nyte sommerdagene vi får tildelt her i landet.

Men det er et utvilsomt faktum at værrekordene blir slått hyppigere og hyppigere, ikke bare i Bergen og Oslo – men over hele jordkloden. Det må vi fortsatt ta på alvor.