LEDER ONSDAG 30. MAI

Sommervarmen gir også noen problem

Unngå denne: Molde kommune ber innbyggerne droppe vannsprederen – det er rett og slett ikke nok vann i sommervarmen.  Foto: Molde kommune

Det er dårlig gjort mot andre å sløse med vannet i egen hage.

Leder

Vi jubler over den tidlige sommeren i hele Sør-Norge. I mai har vi hatt flere sommerdager en vi har hatt på hele sommeren enkelte år, og gradestokken skal vise over 20 grader flere dager på 10-dagersvarselet. Både onsdag og torsdag varsles over 25 grader i Molde. De siste dagene i mai blir trolig også de varmeste. Samtidig har vi ikke hatt nedbør på det vi kan huske, og det er heller ikke varslet en dråpe med regn før tidligst et godt stykke ut i juni. Alt tyder på at mange værrekorder kommer til å ryke idet vi blar over til juni.

Det flotte været gir også en del alvorlige utfordringer. Mandag gikk Molde kommune og ba innbyggerne droppe vannsprederen. Vannbehandlingsanleggene i Hindalsrøra og Fannefjord klarer rett og slett ikke å produsere vann fort nok, og ledningskapasiteten enkelte steder er ikke slik at den tåler så stort forbruk som hagevanning. Å vanne blomster er greit, men å sette på sprederen på plena har lite for seg. Tallene fra Hindalsrøra-anlegget sist søndag viste en dobling av vannforbruket.

Konsekvensen blir at noen kan oppleve at de får lavt trykk eller ikke vann i det hele tatt. Det er dårlig gjort overfor andre innbyggere å sløse med vannet i egen hage. Også for brannvesenet er det alvorlig hvis de ikke får nok vann til å slokke eventuelle branner.

Og kombinert med den store skogbrannfaren som meteorologene advarer mot, er hensynet til brannvesenet vesentlig. I hele Sør-Norge lyser det rødt på alle varsellamper, og det skal lite til for at det tar fyr og at gress- og skogbranner spres raskt. Tirsdag ble det innført totalforbud mot engangsgriller og bål i Romsdal og på Nordmøre. Tilsvarende kom på Sunnmøre dagen før. Tirsdag brøt det ut skogbrann på Sunnmøre – der var det en vinkelsliper som hadde forårsaket brannen.

Når sommerværet skaper slike utfordringer både for vannforsyning og skogbrannfare, er det viktig at alle tar ansvar og bidrar til å redusere risikoen. Følg rådene fra brannvesen, politi og kommunene!