SV seiler opp som en langt tydeligere stemme for venstresida i norsk politikk. Den siste meningsmålingen Dagens Næringsliv presenterte i mai, viser at SV får den største oppslutningen siden Kristin Halvorsen var partileder i 2009. SV får åtte prosent oppslutning, noe som ville gitt partiet 15 plasser på Stortinget dersom det hadde vært valg nå. For partiet er dette oppløftende. SV fikk ikke oppfylt drømmen om regjeringsskifte ved stortingsvalget i fjor høst. I Møre og Romsdal var SV milevidt fra å kapre stortingsplass. Nå har SV også de mest overbeviste velgerne, viser Dagens Næringslivs måling.

Det er ikke lett å drive opposisjonspolitikk i Norge når arbeidsledigheten synker og flere deler av næringslivet går så det suser. I tradisjonelle konflikttema som lønnsoppgjøret har partene kommet til enighet for alle de store gruppene. Erna Solbergs regjering har flertallet av velgerne i ryggen. Særlig Høyre har fått mer solid fotfeste, og er landets klart største parti.

Det interessante er at SV kaprer velgere i stort antall fra Arbeiderpartiet. Hver sjette SV-velger kommer fra Ap. Forklaringen er sikkert sammensatt, men SV skiller seg fra Arbeiderpartiet nr. det kommer til innvandring- og integreringspolitikk. Der vil SV gjøre det enklere å få familiegjenforening, asylsøkere skal få midlertidig arbeidstillatelse, flere kvoteflyktninger tas imot og særlig barn på flukt skal lettere kunne få opphold i Norge. SV er også tydelig på at partiet vil øke skatten på arv, formue, utbytte og eiendom, men redusere skatt på arbeidsinntekter. SV vil også fjerne kommersielle bemanningsbyrå fra arbeidslivet, og kjører hardt mot oljevirksomheten. Er det et rollebytte på gang på venstresida i norsk politikk? Der velgerne oppfatter at Arbeiderpartiet mumler, har SV et tydeligere budskap. Meningsmålingene gir SV 15 plasser på Stortinget, Ap 45 plasser. Vi er spent på om SV fortsetter å vokse på Aps bekostning. Valgkampen neste år kan komme til å handle like mye om å vinne gunsten til velgerne på venstresida som å torpedere regjeringspartiene.