LEDER TIRSDAG 15. MAI

Dristig vegvalg av Miljøpartiet De Grønne

Talspersoner: Une Aina Bastholm (t.v.) ble lørdag gjenvalgt som nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Arild Hermstad er ny mannlig talsperson.   Foto: Mats Rønning / NTB scanpix

Klarer MDG å bli mest synlig av miljøpartiene?

Leder

Miljøpartiet De Grønne har satt seg samme mål som alle de øvrige politiske partiene: Partiet vil bli mer synlig og få større innflytelse. Under partiets landsmøte ble Arild Hermstad valgt til partiets talsperson. Partiet være tydelig og snakke med én stemme, ikke to slik det har vært med Rasmus Hansson og partiets eneste stortingsrepresentant, Une Bastholm.

Politisk har Miljøpartiet De Grønne (MDG) kjempet en viktig kamp for kjernesakene sine, blant dem motstand mot kjernekraft og oljeutvinning, en mer klima- og miljøvennlig politikk, og mot forbrukssamfunnet. MDG håper partiet kan overbevise 10 prosent av velgerne. Siden stortingsvalget høsten 2017 har MDG slitt med å få oppslutning over sperregrensa på fire prosent. MDG har nå tatt et vegvalg. Partiet vil knytte seg tettere opp mot Arbeiderpartiet for å vinne velgere. Det kan være et dristig vegvalg. Arbeiderpartiet har ambisjoner om å vinne tilbake gammel styrke, og da kommer Ap til å kjøre hardt for å hente velgere partiet har mistet til andre parti, medregnet MDG. Samtidig er det kamp om posisjonen som det fremste miljøpartiet; både Rødt, SV, Venstre og Senterpartiet av opposisjonspartiene på Stortinget har høy miljøprofil. Klarer MDG å bli mest synlig av miljøpartiene? Det tyske søsterpartiet til MDG, Die Grünen, har regnet seg som et liberalt parti, nær sentrum i politikken. Men Die Grünen har gjort dårlige valg og er lite synlig. Her i landet har MDG fått stor oppmerksomhet i Oslo, der partiet sitter i byregjeringen og har byråd for miljø og samferdsel. Et poeng er at flere av MDGs kampsaker er tatt over av hovedstrømmen i politikken, for eksempel utfasing av bensin- og dieselbiler, sterkere vern av leteområder for olje og gass og kampen for et reinere hav. Kanskje burde MDG være pådriver for breiere allianser for å dreie politikken i mer miljøvennlig retning, i stedet for å knytte seg til ett eller to bestemte parti og legge framtida i deres hender. Jobben som venter MDG er formidabel, også i Møre og Romsdal.