LEDER LØRDAG 12. MAI

Hvor skal russen få ha festene sine?

RUSSEDÅP: Årets russ hadde dåp på Retiro. Men området får ikke brukes til festing på natta. Molde kommune og politiet bør finne et egnet sted for russefeiring i byen.  Foto: Erik Birkeland

Russen bør få feire russetida i trygge omgivelser i Molde.

Leder

Russen i Molde har blitt jaget fra sted til sted i Molde. Flere steder er forsøkt brukt til samlingsplass de siste åra, men det har endt opp i naboklager og bråk hver gang. Det bør ikke hindre at kommunen og politiet kan jobbe videre med å finne en egnet løsning for russen.

Retiro er det naturligste stedet med god plass og nærhet til byen. Det ble også prøvd noen år. Det endte med klager fra naboene som ikke orket 17 dager med støy om natta, og andre brukere av parkområdet kom til knuste glass og mye søppel. Det var også her at russen opplevde den store tragedien da en russ døde etter å ha blitt truffet av en russebil. Når årets russ prøver å bruke Retiro, møter de stengt bom etter klokka 23.

Det har også vært prøvd å samle russen i Jensgurilia, noe politiet opplevde som bedre enn Retiro. Men naboer som skulle på jobb på dagtid, fant seg ikke i å bli holdt våken natt etter natt. Ferjeleiet i Mordalsvågen er også brukt, men det ligger tungvint til, og i år er det stor byggeaktivitet på området.

Årets russ betaler prisen av hvordan russen har oppført seg tidligere år. Hvis myndigheter skal legge opp til steder å være for russen, krever det også at ungdommene tar ansvar for å unngå forsøpling. Russen skal sjølsagt få lov til å feire avslutningen av skoletida, men det må også være rammer for festingen.

Det er ikke bare i Molde at russen mangler et samlingssted. I Trondheim er de også jaget fra sted til sted, og nå foreslås Granåsen-anlegget som felles møteplass for russen. Molde og Fræna Unge Høyre gikk i et leserinnlegg inn for å la russen bruke Retiro. I Molde kan det eventuelt være lurt å fordele belastningen på flere steder – og kanskje begrense mye av festlighetene til helgene. Kanskje er det andre løsninger.

Det hjelper ikke årets russ, men forhåpentligvis kan det bli bedre for de neste russekullene. Både ungdom, foreldre, politi og andre er tjent med at russen skal kunne feire i trygge omgivelser.