LEDER FREDAG 11.MAI

Grandes nye lov

Vil ha ny medielov: Kulturminister Trine Skei Grande under den muntlige spørretimen på Stortinget forrige onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix  Foto: Junge, Heiko

Debatten om hva som er troverdige nyheter og hvem som er seriøse nyhetsformidlere preger fortsatt samfunnet.

Leder

Tidligere denne uka sendte kulturminister Trine Skei Grande (V) ut forslag til ny medieansvarslov på høring. Hovedmålet med forslaget er å styrke de redaktørstyrte journalistiske medienes rolle som garantister for en åpen og opplyst offentlig samtale, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

I 2017 ble «fake news» eller falske nyheter årets nyord, både her hjemme og i utlandet. Begrepet stammer fra det amerikanske presidentvalget, hvor Trump brukte begrepet for å karakterisere og kritisere journalister og medier. Men i ettertid har det like mye blitt en betegnelse på nettopp falske nyheter.

Debatten om hva som er troverdige nyheter og hvem som er seriøse nyhetsformidlere preger fortsatt samfunnet. I Norge har det i nyere tid dukket opp en rekke aktører som formidler nyheter i en slags opposisjon til de etablerte mediene. Slik vi har sett det både i USA og resten av Europa. I Norge har vi til og med fått et eget redaksjonelt sted for å sjekke om nyheter er sanne, faktisk.no.

Samtidig har utbredelsen av sosiale media eksplodert over hele verden. For millioner av mennesker er nettopp disse en viktig nyhetskilde og ikke bare for underholdning. I mange land ser vi også sterke angrep på ytringsfriheten og forsøk på å kneble uavhengige journalister og redaktører. Det gjelder ikke bare land hvor demokratiet i utgangspunktet står svakt.

En ny medieansvarslov er viktig, ikke minst siden den teknologiske utviklingen har endret mange av rammebetingelsene. – Vi kommer med dette forslaget fordi det lovverket vi har i dag er fragmentert, uoversiktlig, spredt på mange ulike lover og teknologisk gammeldags. Vi trenger en ny lov for å modernisere lovverket vårt, sier kulturminister Trine Skei Grande til Medier24.

Vi er enige med kulturministeren og mener en ny medieansvarslov er på tide. Styrking av den frie og uavhengige journalistikken og redaktøransvaret er viktigere enn noen gang før.