LEDER LØRDAG 5. MAI

Når politikergutta er på hyttetur

«Minst en av de ti hyttekompisene lyger. Det er ikke greit.»

I hardt vær: Ola Borten Moe trakk seg midlertidig som nestleder etter å ha vært med på den famøse hytteturen.   Foto: NTB scanpix

Leder

Politiet henla torsdag anmeldelsen av saka der tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete for to år siden mottok en grov sexmelding på Messenger fra en partikollega. Den tidligere statssekretæren har bedyret sin uskyld og har sagt at noen av de andre på hytteturen må ha brukt telefonen hans. I noen uker har vi vært vitne til at alle de ti på hyttetur sier de ikke visste noen ting om hvem som har sendt meldingen. Minst en av dem lyger, og det er ikke greit.

Det er langt fra greit at en ledende kvinnelig politiker skal motta en slik melding fra sine mannlige kolleger. Mange kaller dette en fillesak som er blåst ut av alle proporsjoner. Det samme sa man tidligere om flere av de hendelsene som det siste året har blitt virvlet opp gjennom MeToo-kampanjen. Vi bør ha lært.

Vi har imidlertid forståelse for at politiet henlegger saka. De må prioritere hva de skal bruke tida si på. De har blant annet vist til at det gikk to år før saka ble anmeldt, noe som helt sikkert gjør det vanskeligere å etterforske den. Saka har fått stor oppmerksomhet, og det i seg sjøl er ofte nok til at politiet velger å etterforske saker som normalt ikke hadde nådd opp i etterforskningskøa. Det kunne de ha gjort også i denne saka. Det kunne også ha gitt mer oppmerksomhet rundt at man faktisk kan straffes for å trakassere folk med meldinger på telefonen.

For Liv Signe Navarsete er ikke den eneste kvinna eller jenta som har fått idiotiske og seksuelt trakasserende meldinger. Mange unge jenter har fortalt om ekle meldinger og bilder, men da har det som oftest stått jevnaldrende ungdommer bak. Det er ille nok. I Navarsetes tilfelle står en eller flere voksne menn i maktposisjoner bak. Foruten Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, var det flere sentrale politikere i «guttegjengen». En av dem hadde en tidligere varslingssak mot seg etter å ha sendt melding til en ung leder i Natur og Ungdom om at «hun var sexy på tv». Dette skjedde mens mannen var politisk rådgiver for daværende statsråd Ola Borten Moe. Sjøl om politiet har henlagt Navarsete-saka, og at Senterpartiet nå har sagt at de vil legge denne saka bak seg, er det ikke sikkert at alle velgerne deres ser det på samme måte.