LEDER ONSDAG 2. MAI

Russ med gode holdninger

17. mai: Russen i Molde har markert seg positivt i borgertogene i Molde i flere år. Nå er et nytt kull i full gang med sin feiring. 

Ungdom i dag har generelt veldig mange gode holdninger.

Leder

Med mai kommer også russefeiringen. Og med russebiler og russeknuter kommer den evige debatten om hvordan russen skal oppføre seg. Mandag kveld var det russedåp på Retiro i Molde, og dermed er årets feiring offisielt i gang.

Det har vært mye snakk om russeknuter før årets russetid. Mange steder har russen valgt å fjerne alle lueknuter som har med alkohol og sex å gjøre. Det er ikke like populært blant alle med russelue, og det er sikkert naivt å tro at alle vil følge disse oppfordringene fra russestyrene rundt om i landet. Men vi synes det gjøres mye godt forebyggende arbeid blant russen.

Hvert år hører vi om alvorlige hendelser i forbindelse med russetreff og med russebiler. Noen får livene sine ødelagt i løpet av de ukene russefeiringen varer. Hvert år håper vi at alt skal gå bra. At ungdommen får feiret at 13 års skolegang er over og at de nå skal ut i videre studier eller arbeid – uten at noen blir ødelagt. Russebiler og -busser blir grundig sjekket og har normalt bedre standard enn de som rullet rundt i gatene for noen år siden. Både politi og skole gjør også mye forebyggende arbeid i god tid før russedressene kan pakkes ut.

Siden forrige russekull har vi hatt en MeToo-kampanje som har satt alkohol og seksuelle overgrep på dagsorden som aldri før. Dette har ført til det vi tror er varige endringer på arbeidsplasser verden over, og vi er trygge på at også i ungdomsmiljø er man enda mer opptatt av dette i dag enn tidligere.

Ungdom i dag har generelt veldig mange gode holdninger. Det kommer også fram i intervjuet med de to russepresidentene i Molde. Russen har allerede samlet mye penger inn for Kreftforeningen, og seinere skal helselag få russens hjelp. De er bevisste på at de er rollemodeller for yngre ungdom, og sjøl om mange russeknuter fortsatt vil provosere noen, er det også mye som oppfordrer til gode gjerninger. I løpet av dagene fram til 17. mai vil mange sikkert gjøre dumme ting de angrer på. Men for de fleste vil russetida med gode skolekamerater forhåpentligvis bli en tid å se tilbake på med glede. Så får resten av oss tåle litt tuting og høg musikk i noen lyse mainetter.